Direktor Agencije učestvovao na konferenciji o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje „FOODCOOLTOUR“

Zajedno sa više od 300 predstavnika nadležnih institucija, stručnjaka iz regiona i Evrope, te predstavnika akademske zajednice i prehrambene industrije, dr.sci. Sanin Tanković, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, učestvovao je na konferenciji o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje „FOODCOOLTOUR“ koja je održana 7. i 8. maja 2025. godine u Osijeku.

Kroz stručne panel diskusije s vodećim imenima iz evropskih i svjetskih institucija, na konferenciji su razmatrane aktuelne teme, kao što su prehrambena sigurnost u geopolitičkom kontekstu, deforestacija, smanjenja otpada od hrane, nova hrana i dodaci ishrani.

Zahvalivši na pozivu Krunoslavu Karaliću, v.d. direktora Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, direktor Tanković je s rukovodstvom HAPIH-a razgovarao o unaprjeđenju saradnje s Agencijom za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, posebno u oblasti procjene rizika, jačanja naučnih i tehničkih kapaciteta i komunikacije rizika. Na marginama konferencije, direktor Agencije  održao je konsultacije s predstavnicima nadležnih institucija za sigurnost hrane iz zemalja u našem regionu.

„Proizvodnja hrane pitanje je nacionalne sigurnosti i strateški resurs koji direktno oblikuje stabilnost i samodostatnost države“, istaknuo je na otvaranju skupa Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, te dodao kako pitanje samodostatnosti postaje još važnije, posebno u svijetlu globalnih događaja i najnovijih međunarodnih sukoba.

Konferencija je organizirana uz podršku Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Evropske komisije (EK) i Organizacije za poljoprivredu i hranu UN (FAO), a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstva zdravstva, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije te Osječko-baranjske županije.