EFSA/ECDC: 150 potvrđenih i vjerovatnih slučajeva Salmonella Typhimurium u 10 zemalja

Čokoladni proizvodi proizvedeni u fabrici jedne kompanije u Belgiji identificirani su kao izvor izbijanja Salmonella u više zemalja, navodi se u zajedničkoj brzoj procjeni izbijanja bolesti koju su proveli Evropska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC).

Do 8. aprila 2022. godine, u osam zemalja Evropske unije (Belgija, Francuska, Njemačka, Irska, Luksemburg, Nizozemska, Španija, Švedska), Norveškoj i Ujedinjenom kraljevstvu prijavljeno je ukupno 150 potvrđenih i vjerovatnih slučajeva monofazne Salmonella Typhimurium. Prvi slučaj zabilježen je u Ujedinjenom kraljevstvu 21. decembra 2021. godine. Infekcije su se uglavnom pojavile kod djece uzrasta do 10 godina.

U decembru 2021. godine Salmonella Typhimurium detektirana je u rezervoaru za maslac u fabrici jedne kompanije u Belgiji, što je otkriveno u sklopu samokontrole. Kompanija je implementirala određene higijenske mjere, unaprjeđeni su uzorkovanje i testiranje proizvoda, kao i proizvodno okruženje. Nakon toga su čokoladni proizvodi distribuisani u Evropi i u svijetu. Krajem marta 2022. godine, nakon što su postali dostupni podaci o sekvencioniranju, pomoću naprednih tehnika molekularne tipizacije, naučnici su povezali slučajeve oboljenja kod ljudi sa fabrikom u Belgiji.

Od 2. aprila, nacionalni nadležni organi započinju sa objavom javnih upozorenja, a kompanija provodi dobrovoljni opoziv određenih proizvoda i lotova u različitim zemljama. Nakon službenih kontrola, nadležni organi za sigurnost hrane u Belgiji 8. aprila 2022. godine povlače kompaniji odobrenje za proizvodnju. Nakon toga, kompanija pokreće opoziv svih lotova svih proizvoda proizvedenih u fabrici u Belgiji, bez obzira na broj lota i rok trajanja.

Eksperti EFSA-e i ECDC-a navode da su neophodna dodatna istraživanja kako bi se utvrdili glavni uzroci, vrijeme i mogući faktori koji su doveli do kontaminacije, uključujući evaluaciju moguće upotrebe kontaminiranih sirovina u drugim proizvodnim pogonima.

S obzirom da se molekularna tipizacija ne provodi rutinski u svim zemljama, neki slučajevi mogu ostati neotkriveni, navodi se u procjeni EFSA-e i ECDC-a.

Zajednička brza procjena izbijanja monofazne Salmonella Typhimurium ST 34 u više zemalja dostupna je na sljedećem linku.