EU RASFF obavijest: Migracija površinskog premaza s posuda za pečenje kolača porijeklom iz Kine

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obaviještena je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučene posude za pečenje kolača porijeklom iz Kine za koje je službenim kontrolama utvrđena neusklađenost s važećim propisima. Radi se o migraciji, odnosno ljuštenju površinskog premaza s posuda, što predstavlja potencijalno ozbiljan rizik. Posude su isporučene u Bosnu i Hercegovinu preko Poljske.

Podaci o proizvodu:

Naziv proizvoda kao na oznaci: „Cake baking tray with non-stick coating“/ Posuda za pečenje kolača s neprianjajućim premazom

Kategorija proizvoda: Materijali u kontaktu s hranom

Brend: Pepco HOME

Proizvođač: NINGBO GENERAL UNION CO., LTD, 8F. NO. 3 BUILDING, 1377 LOFT CENTER, 315040 NINGBO CN-KITAJSKA, KINA

Zemlja porijekla: Kina

Uvoznik u BiH:  Pepco B-H d.o.o., Skenderpašina br. 1, 71000 Sarajevo

Pošiljka/lot: ORD00851338_01

Ostale oznake: Art Nr. SKU 34884501 STYLE 348845

Rizik: Potencijalno ozbiljan

Opasnost: ljuštenje premaza – migracija

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Zakona o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 50/04) i Pravilnika o materijalima i predmetima namijenjenim za kontakt s hranom („Službeni glasnik BiH“, broj 42/10).

Sve raspoložive informacije o proizvodu, shodno važećim propisima, dostavljene su na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod s navedenim podacima!