EU RASFF obavijest po predmetu „Komadi metala u origanu (mažuranu) porijeklom iz Holandije“ – rezultati inspekcijskog nadzora

Na osnovu EU RASFF obavijesti dostavljene putem Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona provela je inspekcijski nadzor u poduzeću Deltatrade d.o.o. Zenica. Tom prilikom potvrđeno je da je Deltatrade d.o.o. Zenica uvezao proizvod pod nazivom „Nasjeckani origano (mažuran)“, lot: 29/4315, dobavljač P. Visser&Zoon BV (NL), Einsteinstraat 30 G, Purmerend 1446 VG, Holandija u kojem je utvrđeno prisustvo komada metala.

Prema informaciji dostavljenoj Agenciji, uvoznik je obavijestio dva identificirana kupca navedenog proizvoda da izvrše povrat kako bi isti bio uništen pod nadzorom inspektora.

Podsjećamo, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je 22. marta 2017. godine, posredstvom EU RASFF-a, obaviještena da je proizvod sa gore navedenim brojem lota za koji je utvrđeno da sadrži komade metala, pored ostalih zemalja, isporučen i na tržište Bosne i Hercegovine, nakon čega su u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima provedene mjere u cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača.

Agencija za sigurnost hrane BiH predstavlja kontakt autoritet Bosne i Hercegovine, kao treće zemlje, za EU RASFF Evropske komisije i koordinira bh. sistemom brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje. Agencija putem RASFF-a dobija informacije ukoliko se zna da je proizvod koji je predmet RASFF obavijesti izvezen u Bosnu i Hercegovinu ili je porijeklom iz Bosne i Hercegovine.