Pojačane mjere kontrole prilikom uvoza i na unutrašnjem tržištu zbog eventualnog prisustva L-teanina u određenim proizvodima

Nakon procjene dostupnih informacija, a imajući u vidu identificiranu mogućnost štetnog djelovanja na zdravlje ljudi, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obratila se nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti, te dostave Agenciji povratne informacije u vezi s provjerom eventualnog prisustva na tržištu Bosne i Hercegovine spornog proizvoda “PRIME Energy” u kojem je utvrđeno prisustvo L-teanina.

U toku su pojačane mjere kontrole navedenih proizvoda prilikom uvoza i na unutrašnjem tržištu koje provode nadležni inspekcijski organi.

U skladu s dosad dostavljenim povratnim informacijama, na tržištu Bosne i Hercegovine nadležni inspekcijski organi nisu zatekli sporne proizvode „PRIME Energy“, u kojima je u pojedinim zemljama uvtvrđeno prisustvo L-teanina, dok se po pitanju “hidratacijskih napitaka PRIME” vrši dodatni inspekcijski nadzor. Naglašavamo da, prema informacijama koje su trenutno dostupne Agenciji, “hidratacijski napici PRIME” ne sadrže L-teanin i trenutno nisu predmet povlačenja i opoziva u drugim zemljama.

Putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), do trenutka pripreme ove informacije nije zaprimljena obavijest da je na tržište Bosne i Hercegovine distribuiran sporni proizvodi “PRIME Energy”.

Kako ne bi došlo do zabune, potrošače molimo da imaju u vidu razliku između napitaka „PRIME Energy“ i “hidratacijskih napitaka PRIME”, jer se radi o različitim proizvodima iste robne marke.