Stručni skup namijenjen profesionalcima u sektoru prehrambene industrije pod nazivom „Tumačenje i dijalog novih regulativa u oblasti hrane, standardi ka dobavljačima, uslovi EU, zapažanja iz privrede“ održan je danas u Bijeljini. Na skupu su razmijenjena znanja i iskustva o najnovijim propisima i praksama o sigurnosti hrane, preradi, označavanju i izvozu hrane. Uime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, na ovom stručnom skupu učestvovali su dr.sci. Slobodan Dojčinović, zamjenik direktora i Dr Dragan Brenjo, šef Odsjeka za certifikaciju i označavanje hrane.
Dr Brenjo je održao predavanje o usklađivanju Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani sa zakonodavstvom Evropske unije koje je obuhvatilo principe na kojima je zasnovan ovaj propis, najznačajnije izmjene te mehanizme i načine osiguravanja primjene propisa. Također je učesnicima skupa predstavio postupak registracije oznaka porijekla, oznaka geografskog porijetkla i oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, uključujući uspješne primjere iz prakse te ekonomske pokazatelje o vrijednosti tržišta proizvoda sa zaštićenim oznakama.
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Tamara Bošković i Branislav Raketić, upoznali su učesnike skupa sa uslovima za uvoz životinja i hrane u Srbiju te pravilima za deklarisanje i reklamiranje hrane za potrebe uvoza u Srbiju.
U sklopu stručnog skupa, predstavljena je digitalna platforma „SUPI“ (Savjetovanje u prehrambenoj industriji) koja je osmišljena zbog brze i blagovremene razmjene pouzdanih informacija između profesionalaca u prehrambenoj industriji.