Sarajevski ćevap zaštićen oznakom geografskog porijekla

Na svečanosti koja je održana u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, dr.sci Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uručio je Mustafi Ogreševiću, potpredsjedniku Udruženja sarajevskih ćevabdžija, rješenje kojim je registrovana oznaka geografskog porijekla za prehrambeni proizvod „Sarajevski ćevap“.

Oznaka geografskog porijekla naglašava odnos između određenog geografskog regiona i imena proizvoda, pri čemu se određeni kvalitet, reputacija ili druga karakteristika u suštini mogu pripisati njegovom geografskom porijeklu. Zaštićene oznake potrošačima garantiraju sigurnost i kvalitet proizvoda, dok za proizvođače predstavljaju benefite u dijelu ostvarivanja dodatne vrijednosti na tržištu, mogućnosti bolje valorizacije kroz rastuću turističku potrošnju, ali i mogućnosti za izvoz na regionalno i šire tržište.

Kroz prethodne četiri godine, USAID-ov projekt „Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini“ sarađivao je s Agencijom za sigurnost hrane BiH s ciljem povećanja broja proizvoda zaštićenih oznakom geografskog porijekla. Na taj način USAID  je dao doprinos proširenju turističke ponude Bosne i Hercegovine i privlačenju turista veće platežne moći, koji imaju izražen interes za autohtonu kulinarsku ponudu i lokalno kulturno naslijeđe.

U sklopu svečane dodjele rješenja o registraciji oznake geografskog porijekla za „Sarajevski ćevap“, prisutnima se obratila Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva te Courtney Chubb, direktorica misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

Povodom ove svečanosti, uz podršku Grada Sarajeva i USAID-a, na trgu ispred Baščaršijske džamije organizirana je degustacija sarajevskih ćevapa za građane i turiste.