Učešće službenika Agencije na BTSF treningu o monitoringu i planiranju službenih kontrola sredstava za poboljšanje hrane

Kako bi stekao saznanja o praksi zemalja Evropske unije o monitoringu i planiranju službenih kontrola sredstava za poboljšanje hrane, službenik Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Armin Čolaković učestvovao je, u periodu od 13. -18. aprila 2025. godine, na „Treningu o sredstvima za poboljšanje hrane, sesija B“ (Food Improvement Agents, Session B) koji je održan u Ateni.

Trening je organizovan u sklopu programa Evropske komisije „Bolji trening za sigurniju hranu“ (Better Training for Safer Food, BTSF), a namijenjen je službenicima nadležnih institucija uključenim u planiranje službenih kontrola i audit sredstava za poboljšanje hrane. Pod pojmom „sredstva za poboljšanje hrane“ (FIA) podrazumijevaju se prehrambeni aditivi, prehrambene arome i prehrambeni enzimi koji se koriste za poboljšanje određenih svojstava hrane.

BTSF trening o sredstvima za poboljšanje hrane, sesija B, usmjeren je na pomoć polaznicima u definisanju prioriteta, identifikaciji subjekata u poslovanju s hranom i segmenata poslovanja koji trebaju biti predmet službenih kontrola kako bi se spriječila zloupotreba prehrambenih aditiva, boja i enzima.

Polaznicima treninga predstavljen je način evaluacije, odobravanja, monitoringa i službenih kontrola prehrambenih aditiva, aroma i enzima u Evropskoj uniji, uključujući zakonodavni okvir i izvore informacija za planiranje i provođenje službenih kontrola, mjere upravljanja rizikom i praćenje unosa aditiva kroz hranu.

Svi aditivi koji se stavljaju na tržište EU i koriste u hrani moraju prethodno biti odobreni i navedeni na listi odobrenih aditiva EU zajedno s uslovima njihove upotrebe. Da bi bio odobren, prehrambeni aditiv ne smije predstavljati rizik za zdravlje ili dovoditi potrošača u zabludu te mora imati tehnološku opravdanost, odnosno zadovoljiti razumnu potrebu koja se ne može postići ni na koji drugi način.