16. oktobar, Svjetski dan hrane

Najviše ljudi, još od vremena Drugog svjetskog rata, danas je prisiljeno napustiti svoje domove zbog različitih sukoba i političke nestabilnosti. Glad, siromaštvo i vremenske neprilike povezane sa klimatskim promjenama su, takođe, značajni uzroci koji doprinose migracijskim izazovima.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane, „Promijenimo budućnost migracija. Ulažimo u prehrambenu sigurnost i ruralni razvoj“, izabrana je kako bi se naglasilo da se ulaganjem u održivi ruralni razvoj i poljoprivredu može iskorijeniti glad, ali i potencirati neke od najvažnijih globalnih izazova sa kojima se svijet danas suočava – migracije i preseljavanje.

U 2015. godini bilo je 244 miliona međunarodnih migranata, što predstavlja rast od 40% u odnosu na 2000. godinu, a veliki udio imaju migranti koji potječu iz ruralnih područja. Stoga UN, povodom Svjetskog dana hrane 2017., poziva na veća ulaganja u ruralni razvoj, pogotovo u zemljama u razvoju, kroz inovativne politike koje će generisati nove poslovne mogućnosti za mlade ljude koje nisu zasnovane isključivo na poljoprivredi.

 Prehrambena sigurnost podrazumijeva pouzdan pristup dovoljnoj količini hrane koja je sigurna i nutritivna te zadovoljava prehrambene potrebe za produktivan i zdrav život.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, shodno svojim nadležnostima, svakodnevno provodi aktivnosti sa ciljem osiguranja sigurnosti hrane i hrane za životinje. To, između ostalog, podrazumijeva izradu propisa o hrani usklađenih sa pravnom stečevinom EU, razmjenu informacija sa međunarodnim sistemima brzog uzbunjivanja kao što je EU RASFF, jačanje kapaciteta inspekcija, laboratorija i subjekata u poslovanju sa hranom te kontinuiranu saradnju i razmjenu iskustva i informacija sa referentnim međunarodnim organizacijama kao što su EFSA, FAO, WHO.

Ovim putem svim potrošačima u Bosni i Hercegovini čestitamo 16. oktobar, Svjetski dan hrane koji se obilježava u spomen na dan osnivanja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda.