Trihineloza – Kako spriječiti ovo parazitno oboljenje

Za razliku od ostalih parazita u crijevu svinja, trihinela je sklupčana unutar mišićne ćelije i zbog toga potpuno nevidljiva golim okom. Parazit se može uočiti samo pregledom mesa trihineloskopom ili mikroskopom.

Kako i zašto čovjek oboli?

Ličinka se nalazi u mišićima divljih (svinja, medvjed, jazavac, pacov, miš) i domaćih (svinja, pas, mačka) životinja. U prirodi ličinka kruži u lancu ishrane „štakor – svinja – čovjek”. Svinja se zarazi kada pojede zaraženog štakora, a čovjek kada pojede nedovoljno kuhano ili pečeno meso ili proizvode od mesa sušenih na dimu, životinja zaraženih ličinkama trihinele.

Bolest, simptomi, šta činiti?

Ovisno o zdravstvenom stanju i količini unijetog mesa, bolest nastupa 2-7 dana nakon konzumacije. Prvi znakovi su proljev, povišena temperatura, slabost, a tek kasnije otekline kapaka i lica, krvarenje pod noktima, osip i snažni bolovi u mišićima. Ukoliko se pojave ovakvi znaci hitno se obratite liječniku koji će poduzeti sve potrebne mjere kako bi se pristupilo liječenju. Sačuvati svu količinu “zaraženog” mesa, te zatražiti uslugu pregleda mesa kako bi se potvrdila prisutnost parazita.

Posljedice i liječenje?

Ova načelno teška bolest u većini slučajeva uspješno se liječi, iako ne treba zanemariti moguće srčane smetnje uzrokovane prolaskom parazita kroz srce. Ne postoji adekvatno liječenje u trenutku kada ličinke prodru u mišiće. Učestalim čišćenjem nastoji se izbaciti parazite iz crijeva. U crijevnoj fazi bolesti primjenjuju se antiparazitarni lijekovi. Analgetici mogu ublažiti mišićnu bol. Kortikosteroidi se daju životno ugroženim, npr. bolesnicima s miokarditisom, mada je dosta korisno udružiti ga i sa gore navedenim antiparazitskim lijekovima radi mogućih nuspojava alergijskog karaktera. Osim toga kortizonski lijekovi mogu znatno ublažiti simtome bolesti u akutnoj fazi (antiupalni učinak).
Najteže komplikacije dolaze od strane srca ukoliko parazit prodre u srčani mišić (izaziva miokarditis), a manifestiraju se u vidu poremećaja srčanog ritma, te manjim ili većim stepenom srčanog zatajenja. Osim toga, kao komplikacije, mogu se javiti upala pluća, mozga, bubrega te nervni poremećaji.

Prevencija !!!

Domaće životinje, uzgajane za potrebe ljudske prehrane, uglavnom se mogu smatrati sigurnima ukoliko su uzgajane u zatvorenim prostorima, no valja biti na oprezu kada se konzumira meso životinja svejeda, uzgajanih na otvorenim prostorima bez kontrolirane prehrane, te divljih životinja (mesojeda), jer često mogu biti rezervoari parazita.

Veoma je važno:

1. Pridržavati se načela sigurne prehrane što podrazumjeva konzumiranje samo prethodno pregledanog mesa.
2. Izbjegavati nabavku mesa i suhomesnatih proizvoda bez dokumentacije kojom se potvrđuje da u mesu nema parazita.
3. Ukoliko ne postoji potvrda o ispravnosti suhomesnatih proizvoda ili svježeg mesa, valja se savjetovati s veterinarskom službom, te zatražiti pregled mesa.
4. Kod pojave prvih znakova bolesti, nakon konzumiranja “sumnjivog” mesa, obratite se hitno liječniku.

Svinjetinu i meso divljih životinja treba dobro ispeći ili skuhati. Smrzavanje mesa 3 do 4 sedmice na temperaturi od -15°C će ubiti ciste parazita, iako postoje serotipovi parazita koji podnose i niske temperature.