Oko 10% od ukupne količine otpada od hrane u Evropskoj uniji koja iznosi 88 miliona tona godišnje povezano je sa označavanjem roka upotrebe. Kategorije hrane koje su najviše zastupljene u otpadu od hrane su voće i povrće, pekarski proizvodi, meso, uključujući ribu i meso peradi te mliječni proizvodi. Generalni zaključak istraživanja je da svaki prijedlog […]
Vijesti
Održane obuke o implementaciji Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani
Kako bi se pružila podrška subjektima u poslovanju sa hranom i nadležnim institucijama entiteta i Brčko distrikta BiH, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je organizirala obuke pod nazivom „Teorijski i praktični trening za subjekte u poslovanju sa hranom o implementaciji ključnih odredbi Pravilnika o pružanju obavijesti potrošačima o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj […]
EFSA/ECDC: Visok nivo antimikrobne rezistencije u zoonotskim bakterijama i bakterijama indikatorima kod ljudi, životinja i u hrani u EU u 2016. godini
Bakterije izolirane kod ljudi i životinja nastavljaju pokazivati rezistenciju prema antibioticima, zaključak je izvještaja Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljenog 27. februara 2018. godine. Antimikrobna rezistencija je ovim izvještajem potvrđena kao jedna od glavnih prijetnji u oblasti javnog zdravstva s obzirom da umanjuje efikasnost pojedinih […]
USAID/Sweden FARMA II: Javni pozivi za eksperte
U okviru projekta USAID/Sweden FARMA II raspisani su javni pozivi za angažman eksperta za tehničku podršku u izradi Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu i Smjernica o mikrobiološkim kriterijima za hranu i tehničku podršku za jačanje sistema analize i monitoringa meda na tržištu Bosne i Hercegovine. Javni pozivi su otvoreni […]
Održana TAIEX ekspertska misija o procjeni rizika i upravljanju rizikom u oblasti sigurnosti hrane
U organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz tehničku podršku Evropske komisije u Banja Luci je u periodu od 12.-16. februara 2018. godine održana „Ekspertska misija o procjeni rizika i upravljanju rizikom u oblasti sigurnosti hrane.“ Cilj ekspertske misije bio je obuka o zakonodavstvu i praksi Evropske unije u oblasti sigurnosti hrane sa […]
Održan sastanak sa šefom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH
Mr.sci Džemil Hajrić, direktor i mr.sci Dragan Brenjo, zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine održali su 15. februara 2018. godine u Mostaru radni sastanak sa šefom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini. Dr. Viktor Olsavszky je sa rukovodstvom Agencije, prilikom svoje prve službene posjete našoj instituciji, razgovarao o mogućnostima podrške […]