Novi dokazi o povezanosti upotrebe antibiotika i antimikrobne rezistencije

15/08/2017

Evropska agencija za sigurnost hrane, Evropska agencija za lijekove i Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti izrazili su zabrinutost zbog utjecaja antibiotika na umnožavanje bakterija rezistentnih na antibiotike. U posljednjem izvještaju ovih triju agencija EU predstavljeni su novi podaci o upotrebi antibiotika i rezistenciji na antibiotike te utjecaju poboljšanog nadzora nad upotrebom antibiotika u […]

Prednosti registracije i zaštite prehrambenih proizvoda oznakama originalnosti, geografskog porijekla i tradicionalnog ugleda

17/07/2017

Povećanje prepoznatljivosti proizvoda, sprječavanje neovlaštenog korištenja registrovanog naziva te postizanje veće tržišne cijene samo su neki od benefita koje proizvođačima prehrambenih proizvoda sa posebnim karakteristikama može donijeti registracija oznake originalnosti, geografskog porijekla i tradicionalnog ugleda hrane.  O ostalim prednostima koje ove oznake donose proizvođačima i geografskom području sa kojeg zaštićeni proizvodi potječu razgovarano je na […]

Prezentacija rezultata istraživanja kvaliteta soli na tržištu BiH za 2017. godinu

30/06/2017

U organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) u Mostaru su 29. juna 2017. godine predstavljeni rezultati istraživanja kvaliteta soli na tržištu BiH za 2017. godinu koje je provedeno u 16 opština i gradova u Bosni i Hercegovini u periodu maj/juni 2017. godine. Na prezentaciju rezultata istraživanja […]

Trening o bazama podataka za procjenu rizika

30/06/2017

U okviru EFSA Pretpristupnog programa 2015-2017 u prostorijama Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je 21. i 22. juna 2017. godine održan Trening o bazama podataka za procjenu rizika kojem su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Turske, Srbije i Crne Gore. Trening su vodili eksperti iz Španije, Elena Carrasco, Fernando Perez […]

Obuka o izgradnji kapaciteta za procjenu rizika u oblasti sigurnosti hrane i hrane za životinje i razvoju baze podataka o hemijskim kontaminantima

30/06/2017

Obuka na temu „Izgradnja kapaciteta za procjenu rizika u oblasti sigurnosti hrane i hrane za životinje i razvoju baze podataka o hemijskim kontaminantima“ održana je u okviru Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II), u periodu od 20.- 22. juna 2017. godine u Mostaru. Obuka je bila namijenjena službenicima Agencije za sigurnost hrane Bosne i […]

Provedeno istraživanje kvaliteta soli na tržištu BiH za 2017. godinu

29/06/2017

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz finansijsku podršku UNICEF-a, provela je istraživanje kvaliteta soli na tržištu Bosne i Hercegovine za 2017. godinu. U sklopu istraživanja, na području 16 gradova i opština u Bosni i Hercegovini, uzeto je 260 uzoraka pakovanja soli za ljudsku ishranu, koja je podvrgnuta laboratorijskim analizama na fizičko-hemijske parametre (sadržaj […]