Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 114. sjednici održanoj 12. septembra 2017. godine dalo saglasnost Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, da shodno metodologiji Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA), organizuje i sprovede istraživanje o prehrambenim navikama djece u Bosni i Hercegovini u periodu od 2018.-2023. godine. Saglasnost Vijeća ministara BiH bila je […]
Vijesti
Donesen Pravilnik o postupku ocjenjivanja i ovlaštenja laboratorija za ispitivanje, kontrolu i praćenje genetički modificiranih organizama (GMO) i proizvoda koji se sastoje, sadrže ili potječu od GMO
Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 114. sjednici donijelo Pravilnik o postupku ocjenjivanja i ovlaštenja laboratorija za ispitivanje, kontrolu i praćenje genetički modificiranih organizama (GMO) i proizvoda koji se sastoje, sadrže ili potječu od GMO. Pravilnikom se propisuje ovlašćivanje laboratorija za ispitivanje, kontrolu i praćenje GMO […]
Rješenje za ovlašćivanje službenog panela za organoleptičku analizu djevičanskih maslinovih ulja u svrhu službene kontrole
Rješenje za ovlašćivanje službenog panela za organoleptičku analizu djevičanskih maslinovih ulja u svrhu službene kontrole koje je, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine objavljeno je u „Službenom glasniku BiH“, broj 50/17 od 11. jula 2017. godine. Na osnovu navedenog Rješenja, za službeni panel Federalnog agromediteranskog zavoda […]
BfR: Informacije o fipronilu
Njemački institut za procjenu rizika (BfR) napravio je procjenu utjecaja na zdravlje za insekticid fipronil na osnovu količina ove materije izmjerene u kokošjim jajima i mesu koje potječe sa farmi u Belgiji, te povezanosti sa prekoračivanjem akutne referentne doze (ARfD). ARfD dobivena je na osnovu neurotoksičnih studija na štakorima, uz korekciju sa sigurnosnim faktorom 100. […]
Novi dokazi o povezanosti upotrebe antibiotika i antimikrobne rezistencije
Evropska agencija za sigurnost hrane, Evropska agencija za lijekove i Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti izrazili su zabrinutost zbog utjecaja antibiotika na umnožavanje bakterija rezistentnih na antibiotike. U posljednjem izvještaju ovih triju agencija EU predstavljeni su novi podaci o upotrebi antibiotika i rezistenciji na antibiotike te utjecaju poboljšanog nadzora nad upotrebom antibiotika u […]
Prednosti registracije i zaštite prehrambenih proizvoda oznakama originalnosti, geografskog porijekla i tradicionalnog ugleda
Povećanje prepoznatljivosti proizvoda, sprječavanje neovlaštenog korištenja registrovanog naziva te postizanje veće tržišne cijene samo su neki od benefita koje proizvođačima prehrambenih proizvoda sa posebnim karakteristikama može donijeti registracija oznake originalnosti, geografskog porijekla i tradicionalnog ugleda hrane. O ostalim prednostima koje ove oznake donose proizvođačima i geografskom području sa kojeg zaštićeni proizvodi potječu razgovarano je na […]