16. oktobar, Svjetski dan hrane

Pod sloganom „Pravo na hranu za bolji život i bolju budućnost“, 16. oktobar obilježava se kao Svjetski dan hrane.

Iako poljoprivrednici na globalnom nivou proizvode više nego dovoljno hrane da nahrane svjetsko stanovništvo, glad i dalje postoji. Povodom Svjetskog dana hrane, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) upozorava da se oko 733 miliona ljudi u svijetu suočava sa glađu zbog sve učestalijih vremenskih neprilika, sukoba, ekonomskih padova, nejednakosti i pandemije. To najviše pogađa siromašne i ranjive, od kojih su mnoga poljoprivredna porodična gazdinstva, što se odražava sve većom nejednakošću između zemalja i unutar njih. Osim toga, više od 2,8 milijardi ljudi u svijetu ne može priuštiti nutritivno kvalitetnu ishranu.

Nakon zraka i vode, hrana je treća osnovna ljudska potreba, a pravo na hranu, uz pravo na život i slobodu, rad i obrazovanje, jedno je od osnovnih ljudskih prava.

Obilježavanjem Svjetskog dana hrane, FAO potiče iznalaženje rješenja kojim bi se osiguralo da svi ljudi imaju dovoljno primjeren i redovan pristup raznolikoj, sigurnoj, nutritivnoj hrani te da niko ne bude zakinut.

„Poljoprivredno-prehrambeni sistemi u cjelini osjetljivi su na katastrofe i krize, posebno na utjecaje klimatskih promjena, no istodobno generišu zagađenje, degradiraju tlo, vodu i zrak te doprinose emisijama stakleničkih plinova i gubitku bioraznolikosti. Transformacijom poljoprivredno-prehrambenih sistema oslobodio bi se veliki potencijal za ublažavanje klimatskih promjena i podržavanje mirnog, otpornog i uključivog života za sve“, ističe FAO. Pritom Vlade, privatni sektor, poljoprivrednici, akademska zajednica, civilno društvo i pojedinci trebaju zajedno raditi kako bi se osigurala veću raznolikost nutritivne, dostupne, cjenovno pristupačne, sigurne i održive hrane te postigla sigurnost hrane i zdrava ishrana za sve.

“Zajedno možemo biti promjena”, poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane.