Četiri bosanskohercegovačka prehrambena proizvoda zaštićena oznakama porijekla i geografskog porijekla

Predstavnicima udruženja koja proizvode „Livanjski izvorni sir“, „Visočku pečenicu“, „Livanjski sir“ i „Nevesinjski krompir“ danas su u Mostaru dodijeljena rješenja o registraciji oznake porijekla i geografskog porijekla. Nakon što je ispunio propisane uslove „Livanjski izvorni sir“ zaštićen je oznakom porijekla, dok su ostala tri proizvoda zaštićena oznakom geografskog porijekla. To su prvi bosanskohercegovački proizvodi zaštićeni u skladu sa Pravilnikom o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode koji je usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije, što omogućava proizvođačima ovih tradicionalnih proizvoda podnošenje zahtjeva i stjecanje odgovarajuće oznake porijekla i geografskog porijekla i na razini Evropske unije.

Registrovana oznaka zaštićena je od bilo kakve direktne ili indirektne komercijalne upotrebe za prehrambene proizvode koji nisu obuhvaćeni registracijom. Prehrambeni proizvodi koji nose jednu od oznaka na tržištu spadaju u prehrambene proizvode više cjenovne kategorije. Oznake porijekla i geografskog porijekla također doprinose stvaranju identiteta i prepoznatljivosti proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i podizanju kvalitete proizvoda. Ovakav način zaštite prehrambenih proizvoda ima veliki značaj i za područje s kojeg proizvod potječe, jer doprinosi ruralnom razvoju, posebno udaljenijih i dislociranih područja.

Dr.sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine izrazio je zadovoljstvo što su prvi bosanskohercegovački prehrambeni proizvodi zaštićeni po uzoru na praksu u zemljama Evropske unije. „Registracijom oznaka ovim tradicionalnim proizvodima omogućena je promocija jedinstvenih karakteristika koje su povezane s njihovim geografskim porijeklom i dugogodišnjim umijećem koje se koristi u njihovoj proizvodnji. Na ovaj način omogućuje se potrošačima da na tržištu lakše prepoznaju tradicionalne proizvode koji će na pakovanju imati  i posebne oznake, a proizvođači će ove proizvode moći bolje plasirati,“ izjavio je Hajrić.

Na domaćem i međunarodnom tržištu vlada jaka konkurencija u plasmanu prehrambenih proizvoda. U toj borbi za konkurentnost sve više se cijene tradicionalni proizvodi, odnosno proizvodi čije posebne karakteristike proizilaze iz vrijednosti njihovih sastojaka, načina proizvodnje i prerade te podneblja iz kojeg dolaze. Upravo su to karakteristike koje dokazano posjeduju četiri navedena bosanskohercegovačka proizvoda.