Prema rezultatima posljednjeg istraživanja Eurobarometra o sigurnosti hrane u zemljama članicama Evropske unije i kandidatkinjama za članstvo, sigurnost hrane se u Bosni i Hercegovini nalazi na drugom mjestu najvažnijih faktora prilikom kupovine hrane (50%), dok je na prvom mjestu cijena hrane (57%). Na trećem mjestu je okus hrane (48%).
U odnosu na istraživanje Eurobarometra provedeno u periodu maj/juni 2023. godine, zabrinutost građana u našoj zemlji najviše je porasla za ostatke pesticida u hrani, i to za 14 procentnih poena.
Kada je riječ o ličnom interesu za sigurnost hrane, 64% ispitanika izjavilo je da ih zanima tema sigurnosti hrane, a na pitanje za koje su teme čuli iz oblasti sigurnosti hrane, najveći udio ispitanika (61%) odgovorio je da je čuo za aditive, kao što su boje, konzervansi i arome u hrani, a potom za ostatke pesticida u hrani (59%).
Četrdeset procenata ispitanika iz Bosne i Hercegovine odgovorilo je da zna dovoljno da bi mogli izbjeći ili umanjiti rizike, što je za 10 procentnih poena više u odnosu na prosjek zemalja članica Evropske unije.
Građani naše zemlje izjavili su da su najviše zabrinuti za genetski modificirane sastojke hrane (39%), aditive, kao što su boje, konzervansi i arome u hrani (37%) i ostatke pesticida u hrani (36%).
Na pitanje o vjerovatnosti da će promijeniti ponašanje prilikom pripreme i konzumacije hrane, nakon informacije iz medija o izbijanju bolesti uzrokovane hranom, koja im je prethodno prezentovana, 80% žena i 66% muškaraca odgovorilo je da bi vjerovatno promijenili ponašanje.
Istraživanje Eurobarometra o sigurnosti hrane u zemljama članicama Evropske unije i kandidatkinjama za članstvo provedeno je na uzorku od 1003 ispitanika Bosne i Hercegovine metodom intervjua (face-to-face) u periodu od 26. marta do 15. aprila 2025. godine.
Detaljnije informacije o istraživanju dostupne su na sljedećem linku.