Službenici institucija koje provode procjenu rizika porijeklom iz hrane u zemljama Evropske unije i pretpristupnim zemljama, zahvaljujući saradnji sa Finskom agencijom za hranu i podršci Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA), uspješno su okončali ovogodišnji ciklus treninga o korištenju BIKE modela za procjenu izloženosti mikrobiološkim i hemijskim opasnostima u hrani.
Ovaj ciklus treninga, realizovan tokom septembra i oktobra, sastojao se od sedam webinara i završne dvodnevne radionice u Helsinkiju, a bit će nastavljen i kroz sljedeće dvije godine. Uime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine na treningu o korištenju BIKE modela učestovala je Lidija Nikolić, referent-specijalist za registre i baze podataka u Odjeljenju za procjenu rizika i naučne podatke.
Procjena izloženosti je ključni dio procjene rizika za sigurnost hrane i ishranu. Opasnosti u hrani se, generalno, pojavljuju u više vrsta hrane ili njihovim sastojcima, što zahtijeva procjenu ukupne izloženosti za više kategorija hrane na osnovu podataka o konzumaciji hrane u ciljnoj grupi populacije, kao i za pojavu i nivoe koncentracije promatrane opasnosti u određenoj hrani.
BIKE se razlikuje od ostalih modela za procjenu izloženosti na dva načina. Prvo, po tome što je jedini alat koji kombinira procjenu izloženosti hemijskim (uključujući ishranu) i mikrobiološkim opasnostima, dok su neki drugi modeli, kao što je MCRA (Monte Carlo Risk Assessment), razvijeni samo za potrebe procjene izloženosti hemijskim opasnostima. Druga razlika ogleda se u tome što, zahvaljujući Bayesian metodama, BIKE omogućuje potpuno probabilističku kvantifikaciju nesigurnosti zasnovanu na dokazima. Pritom su i varijabilnost i nesigurnost opisani kroz distribuciju vjerovatnosti. Više informacija o BIKE modelu možete pronaći ovdje.