66
dana
:
09
sati
:
05
minuta
:
45
sekundi
|
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u saradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Bosni i Hercegovini i uz podršku Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA), organizuje konferenciju povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane. Konferencija će biti održana 3. i 4. juna 2025. godine u Mostaru.
Na konferenciji će učestvovati predstavnici međunarodnih organizacija, nadležnih institucija za sigurnost hrane u Bosni i Hercegovini i zemljama iz okruženja te predstavnici naučno-istraživačkih institucija i nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini.
Obilježavanjem Svjetskog dana sigurnosti hrane želi se usmjeriti pažnja javnosti na značaj sigurnosti hrane za zdravlje ljudi i ekonomiju. Cilj je potaknuti aktivnosti koje će pomoći u prevenciji, otkrivanju i upravljanju rizicima porijeklom iz hrane te dati doprinos zdravlju ljudi, ekonomskom napretku, poljoprivredi, pristupu tržištu, turizmu i održivom razvoju.
Tema Svjetskog dana sigurnosti hrane 2025. je „Sigurnost hrane: nauka u akciji.“ Odabirom ove teme ističe se ključna uloga nauke u osiguravanju kredibiliteta i pouzdanosti smjernica i savjeta za sigurnost hrane koje koriste vlade, prehrambena industrija i potrošači. Ova tema nas dodatno podsjeća da hrana može biti sigurna samo ako se smjernice i savjeti pretoče u akciju.