Održan sastanak o registraciji oznake geografskog porijekla “Sarajevskog ćevapa”

Dr.sci Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine održao je danas u Sarajevu sastanak s doc.dr. Benjaminom Karić, gradonačelnicom Sarajeva. Na sastanku je razgovarano o procesu registracije oznake geografskog porijekla „Sarajevskog ćevapa“ koja se provodi uz podršku Grada Sarajeva.

Nosilac aktivnosti registracije oznake geografskog porijekla „Sarajevskog ćevapa“ je “Udruženje sarajevskih ćevabdžija”.

Postupak registracije oznake geografskog porijekla, shodno odredbama Pravilnika o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode, pokreće se zahtjevom koji se podnosi Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, a nakon registracije oznake geografskog porijekla na nivou Bosne i Hercegovine postoji mogućnost registracije oznake i na nivou Evropske unije.

Prehrambeni proizvodi koji nose jednu od registriranih oznaka na tržištu spadaju u prehrambene proizvode više cjenovne kategorije. Registrirana oznaka omogućuje povećanje prepoznatljivosti proizvoda, te doprinosi sprječavanju neovlaštenog korištenja registriranog imena.

„Sarajevski ćevap“ je jedan od najznačajnijih i najpoznatijih specijaliteta u Bosni i Hercegovini, koji je također poznat u regionu, ali i u svijetu. Predstavlja neizostavan dio sarajevske kuhinje i turističke ponude. U 2021. godini „Taste Atlas“ je “Sarajevske ćevape” svrstao na deseto mjesto top 100 najboljih jela na svijetu.

Više informacija o značaju i proceduri registracije oznaka porijekla, geografskog porijekla i garantirano tradicionalnog specijaliteta možete pročitati na sljedećem linku.