Na Svjetski dan pčela, 20. maj 2025. godine, održana je centralna prezentacija zaštićene oznake geografskog porijekla proizvoda „Majevički med“ i stručni skup na temu sistema kvaliteta zaštićenih prehrambenih proizvoda kao alata za stvaranje identiteta i prepoznatljivosti proizvoda i davanja dodatnih vrijednosti istima. Svečanost je održana u Centru za kulturu i informisanje u Loparama.
“Majevički med – lipa, cvijetni, miješani i medljikovac” od 2024. godine upisan je u registar zaštićenih oznaka geografskog porijekla u Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. To je oznaka u koju su inkorporirani svi značajni aspekti za jedan prehrambeni proizvod – kvalitet, dobra praksa, iskustvo, tradicija i specifičnost geografskog područja, a sve su to relevantni stručnjaci predstavlili zainteresiranim stranama na skupu u Loparama.
Promociji su prisustvovali predstavnici općina i gradova iz majevičkog regiona, predstavnici resornih ministarstava i pčelarskih udruženja, a učesnici stručnog dijela panela, koji je modelirala mr. sci. Selma Kunić, bili su dr. sci. Dragan Brenjo, uime Agencije za sigurnost hrane BiH, mr. prim. mikro. Sajma Huremović, direktorica Ju Veterinarski zavod TK Tuzla, Nenad Novaković, direktor ovlaštenog certifikacijskog tijela OCS iz Subotice i Tijana Mihić Aćimović, profesionalna pčelarka iz Zvornika i proizvođačica certificiranog “Majevičkog meda”.
Promociju i centralni stručni skup organizirali su Pčelarsko društvo „Nektar“ Tuzla, UP “Ugljevička košnica” Ugljevik i UP “Zlatna košnica” Lopare pod pokroviteljstvom načelnika opštine Lopare Rade Savića i “Majevičke kuće” Lopare.
Ovaj proces predstavlja jedan u nizu koraka ka očuvanju tradicije i jačanja razvoja lokalnih prehrambenih proizvoda koje podržava Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.