Na II. Međunarodnoj konferenciji „Inovacije i naučna istraživanja u pčelarstvu“ na kojoj je učestvovalo oko 200 predstavnika nadležnih institucija, akademske zajednice i stručnjaka iz 30 država Evrope, Afrike, Azije i Amerike, prisustvovali su službenici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Armin Čolaković, šef Odsjeka i Nadža Naronnig, viši stručni saradnik. Konferencija je održana u hibridnom formatu 6. i 7. maja 2025. godine u Sarajevu u okviru EU COST (engl. European Cooperation in Science and Technology), najstarijeg evropskog programa, uspostavljenog 1971. godine, koji promiče saradnju među naučnicima, razvoj novih ideja i inicijativa te uspostavu mreža između naučnika, ali i nevladinih organizacija kao i malih i srednjih preduzeća.
Učesnici konferencije razmijenili su iskustva, znanja, inovacije i najbolje prakse u oblasti pčelarstva, a skup je otvoren predavanjima o ulozi meda u ljudskom zdravlju i značaju primjene analitičke hemije u ispitivanju autentičnosti meda. Predstavljene su savremene analitičke metode za određivanje hlapljivih spojeva u medu, te je naglašena hitna potreba za efikasnim i isplativim alatima za skrining kvaliteta meda. Istaknute su prednosti korištenja prenosnih aparata koji omogućavaju funkcionalnu blisko-infracrvenu (NIR) spektroskopiju i Ramanovu spektroskopiju. Zaključeno je da su pouzdani hemijski markeri i nove prenosne tehnologije veoma značajni za očuvanje kvaliteta meda i povjerenja potrošača.
Također je razgovarano o abiotičkom stresu u košnicama i utjecaju okolišnih kontaminanata na pčelinje proizvode, pčele i zdravlje ljudi. U tom kontekstu istaknuto je da pčele nisu samo polinatori, nego i čuvari zdravog ekosistema, jer njihova izloženost kontaminantima odražava i našu.
Od antičkih vremena, med je popularna funkcionalna hrana, zbog njegovog korisnog učinka na zdravlje zasnovanog na sadržaju bioaktivnih spojeva koji imaju antioksidativna, antimikrobna, protuupalna i antikancerogena svojstva. Evropska medonosna pčela, Apis mellifera, najvažniji je polinator, te je od izuzetnog značaja za proizvodnju hrane. Međutim, pčelinjih zajednica je sve manje zbog antropogenih aktivnosti, uključujući intenzivnu poljoprivredu i primjenu pesticida te su izložene prijetnji od izumiranja.