Biljke koje čine oko 80 procenata naše ishrane izložene su djelovanju različitih štetočina. Prema procjenama Organizacije za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (United Nations Food and Agriculture Organization, UN FAO), na godišnjem nivou propadne oko 40% usjeva. Milioni ljudi zbog toga pate od gladi, a istovremeno nastaje velika šteta za poljoprivredu i okoliš. Faktori kao […]
Vijesti
WHO: Osnovne mjere zaštite od novog koronavirusa (2019- nCoV)
Agencija za sigurnost hrane Bosne Hercegovine, kroz praćenje i prenošenje najnovijih informacija Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization, WHO) o pandemiji COVID-19, nastoji dati doprinos informisanju građana Bosne i Hercegovine o načinima prevencije navedenog oboljenja. Većina ljudi koji se zaraze imaju blaži oblik bolesti i oporave se, ali kod nekih se može razviti i teža […]
WHO: Savjeti za javnost o koronavirusnoj bolesti (COVID-19) – razbijmo mitove
COVID-19 virus može se prenijeti u područjima s vrućom i vlažnom klimom. Iz dosadašnjih dokaza virus COVID-19 može se prenijeti u svim područjima, uključujući područja s vrućim i vlažnim vremenom. Bez obzira na klimu, usvojite mjere zaštite ako živite ili putujete u područje koje prijavljuje COVID-19. Najbolji način da se zaštitite od COVID-19 je često […]
Obavijest o trenutnom režimu rada Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine
U skladu s „Odlukom o postupanju institucija BiH u vezi s prijetnjom opasnosti po život i zdravlje zaposlenih uzrokovanih prisutnošću virusa Covid – 19“ koja je donesena na 5. vanrednoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 17. marta 2020. godine, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine propisala je interne procedure kojima se osigurava […]
EFSA: Nema dokaza da je hrana uzrok ili put prenosa koronavirusa
Evropska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) pažljivo prati situaciju u vezi sa epidemijom koronavirusa (COVID-19) kojom je zahvaćen veliki broj zemalja širom svijeta. Trenutno nema dokaza da je hrana vjerovatni izvor ili put prenosa virusa koji je uzročnik COVID-19. Marta Hugas, vodeća naučnica u EFSA-i izjavila je kako iskustva iz prethodnih […]
Ažurirane preporuke WHO-a za međunarodni promet u vezi sa izbijanjem COVID-19
Dana 29. februara 2020. godine Ovaj dokument pruža ažurirane preporuke za međunarodni promet u vezi sa izbijanjem COVID-19, a u svjetlu brzog razvoja situacije. Istim se zamjenjuje savjet objavljen 27. januara 2020. godine. Dana 30. januara 2020. godine, Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), nakon savjeta Odbora za hitne slučajeve sazvanog u skladu s Međunarodnim […]