U „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“, broj 63/24 objavljeno je Rješenje o registraciji oznake garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenog proizvoda „Banjalučki ćevap“ te je ovaj tradicionalni proizvod upisan u Registar oznaka garantirano tradicionalnih specijaliteta u Bosni i Hercegovini koji, shodno Pravilniku o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode, vodi Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.
Zahtjev za garantirano tradicionalni specijalitet za prehrambeni proizvod “Banjalučki ćevap” podnijelo je Udruženje za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta “Banjalučkih ćevapa”.
Banjalučki ćevap je tradicionalno gotovo jelo koje se već nekoliko decenija priprema i konzumira na tradicionalan način. Za razliku od ćevapa koji se pripremaju u drugim krajevima Bosne i Hercegovine, Balkanskog poluotoka i jugoistočne Evrope i imaju oblik valjka, ovaj proizvod je u obliku pločice koja se sastoji iz četiri spojena ćevapa i lepinje. Prema tradiciji, „Banjalučki ćevap“ peče se na roštilju koji se sastoji od ležišta za ugalj i ploče na kojoj se vrši pečenje, i to na žaru koji se stvara sagorijevanjem drvenog uglja. Trajanje termičke obrade mesa je 6-10 minuta.
Na prikladnoj svečanosti koja je održana u Banja Luci, 2. oktobra 2024. godine, dr.sci. Dragan Brenjo, šef Odsjeka za certifikaciju i označavanje hrane u Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dodijelio je Dušku Tešanoviću, predstavniku navedenog udruženja, Rješenje o registraciji oznake garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenog proizvoda „Banjalučki ćevap“.