Publikacija „Genetički modificirani organizmi u Bosni i Hercegovini“

Imajući u vidu rasprostranjenost genetički modificiranih organizama u današnjem svijetu, interes i suprotstavljene stavove javnosti o sigurnosti organizama čiji je genetički materijal (DNK) izmijenjen korištenjem tehnika genetičkog inženjerstva, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u saradnji s članovima Vijeća za GMO i ministarstvima obrazovanja, distribuirala je oko 1000 štampanih primjeraka publikacije „Genetički modificirani organizmi u Bosni i Hercegovini“ namijenjenih bibliotekama gimnazija i srednjih strukovnih škola (medicinske, veterinarske, poljoprivredne, šumarske) u Bosni i Hercegovini.

Ova publikacija sadrži prikaz najznačajnijih informacija o genetički modificiranim organizmima koje imaju za cilj informirati javnost o najnovijim saznanjima i praksama, kako u svijetu, tako i kod nas. Nastala je uz značajnu podršku Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i brojnih eksperata u oblasti biljne, životinjske i humane genetike koji danas rade u Bosni i Hercegovini.

Kako navode autori, moderna biotehnologija, odnosno biotehnologija zasnovana na genetičkom inženjerstvu, kao naučni proizvod druge polovice 20. stoljeća, među ljudima izaziva dvojake reakcije. Dok jedni smatraju da ona u velikoj mjeri može unaprijediti različite grane ljudske djelatnosti, drugi misle da će ta tehnologija donijeti ljudskom rodu mnogo više štete nego koristi, jer je povezana s mnogim rizicima (Butler i Reichhard, 1999.).

Cilj autora publikacije nije u afirmaciji ili osporavanju genetičkog inženjerstva (uključujući i GMO), nego u realnom upoznavanju čitatelja s dostignućima i mogućnostima ove tehnologije.

Publikaciju „Genetički modificirani organizmi u Bosni i Hercegovini“ možete pročitati i preuzeti na sljedećem linku.

Agencija podržala „II. Savjetovanje o zdravstvenoj zaštiti pčela FBiH“

Dr.sci. Sanin Tanković, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, prisustvovao je „II. Savjetovanju o zdravstvenoj zaštiti pčela FBiH“ koje je održano 6. februara 2025. godine na Ilidži u organizaciji Saveza pčelara Federacije Bosne i Hercegovine.

Pčelari su, zajedno sa predstavnicima institucija i akademske zajednice, razgovarali o uzgoju i zaštiti pčela, poticajnoj politici, preradi i prodaji meda, pčelinjih proizvoda i preparata na bazi meda.

U prikladnom obraćanju, direktor Tanković govorio je o značaju i utjecaju pčelarstva na poljoprivredu, sigurnost hrane i bioraznolikost te o ulozi Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u propisivanju parametara kvaliteta i metoda uzorkovanja i analiza meda. Pozvao je predstavnike Saveza pčelara Federacije BiH na saradnju, istaknuvši da će Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine raditi na poboljšanju pravnog okvira u oblasti kvaliteta i službenih kontrola meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Prof.dr. Behija Dukić i dr. Samra Hašimbegović održale su predavanja o zdravstvenoj zaštiti pčela i najznačajnijim bolestima pčelinjih društava u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ukazano je na značaj redovne kontrole zdravstvenog stanja pčelinjih zajednica te blagovremeno prijavljivanje sumnje na pojavu bolesti.

Na savjetovanju su predstavljeni i podaci o broju pčelinjih zajednica i proizvodnji meda u Federaciji Bosne i Hercegovine. Prema navedenim podacima, primjetno je da je u 2023. godini, u odnosu na godinu ranije, broj evidentiranih pčelinjih zajednica na području Federacije Bosne i Hercegovine u porastu, dok je istovremeno količina proizvedenog meda smanjena s 2.039.775 kilograma u 2022. godini na 1.785.969 kilograma meda u 2023. godini.

Direktor Agencije održao sastanak s rukovodstvom Ureda za veterinarstvo BiH

Odobrenje nastavka izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine na tržište Evropske unije predstavlja značajan uspjeh, ali i poticaj svim nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini za zajednički rad i unaprjeđenje službenih kontrola, kako u sektoru mljekarstva, tako i u ostalim sektorima prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini, zaključeno je na radnom sastanku kojeg je dr.sci. Sanin Tanković, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, održao sa Sašom Boškovićem, direktorom i Pavom Radićem, zamjenikom direktora Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, 6. februara 2025. godine u Sarajevu.

Nastavno na aktivnosti Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine na donošenju i primjeni Uputstva o pregledu sirovog mlijeka namijenjenog javnoj potrošnji, dogovoreno je da će Agencija i Ured pripremiti radionicu namijenjenu, primarno, inspektorima koji provode nadzor nad proizvodnjom sirovog mlijeka i predstavnicima udruženja iz sektora mljekarstva.

S ciljem unaprjeđenja zdravstvene ispravnosti i kvaliteta sirovog mlijeka, na radionici će se razgovarati o pravnom okviru kojim je regulisana zdravstvena ispravnost i kvalitet sirovog mlijeka u Bosni i Hercegovini i njegovoj usklađenosti sa zakonodavstvom EU. Predviđeno je i predstavljanje preporuka Generalnog direktorata za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije (DG SANTE) nakon posljednjeg audita provedenog u sektoru mljekarstva u Bosni i Hercegovini, kao i softvera koji omogućava efikasnije praćenje zdravstvene ispravnosti i kvaliteta sirovog mlijeka.

Rukovodioci dviju institucija naglasili su da navedena radionica predstavlja početak ciklusa edukativnih skupova po različitim segmentima prehrambenog sektora koji će biti organizirani u predstojećem periodu.

Radna posjeta Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

U sklopu radne posjete Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, dr.sci. Sanin Tanković, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, održao je 6. februara 2025. godine, sastanak s Bešćom Alibegovićem, pomoćnikom ministra za poljoprivredu i prehrambenu industriju i Kenanom Muratovićem, pomoćnikom ministra za veterinarstvo. Na sastanku su razmijenjene informacije o trenutnim aktivnostima koje dvije institucije provode u kontekstu jačanja institucionalnih kapaciteta i unaprjeđenja stanja u segmentu sigurnosti hrane te usklađivanju poljoprivrednih politika sa standardima Evropske unije.

Sagovornici su dosadašnju saradnju Agencije i Ministarstva ocijenili veoma dobrom te su razgovarali o prioritetnim aktivnostima koje je potrebno provesti kako bi se osigurao visok nivo zaštite zdravlja potrošača te omogućili uslovi za neometanu trgovinu hranom.

Razgovarano je o unaprjeđenju službenih kontrola u kontekstu obaveze Bosne i Hercegovine za preuzimanje i primjenu Uredbe (EU) 2017/625, kao i o potrebi intenziviranja procesa usaglašavanja propisa o hrani u Bosni i Hercegovini s pravnom stečevinom Evropske unije.

U segmentu sistema kvaliteta, razmotrena je mogućnost da Agencija, obzirom na iskustva u oblasti registracije oznaka porijekla, geografskog porijekla i garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda, pruži doprinos nadležnim institucijama u procesu uspostavljanja sistema registracije oznaka porijekla, geografskog porijekla i tradicionalnih izraza u sektoru vinarstva.

 

 

FAO/WHO: Mjere za suzbijanje Campylobacter spp. u pilećem mesu

Kako bi se prikupili i procijenili najnoviji naučni podaci od značaja za kontrolu termotolerantnih vrsta roda Campylobacter (C. jejuni i C. coli), pri uzgoju brojlera i proizvodnji pilećeg mesa, u februaru 2023. godine u Rimu je održan „Zajednički sastanak eksperata FAO/WHO za procjenu mikrobiološkog rizika“ (Joint FAO/WHO Expert Meeting on Microbiological Risk Assessment, JEMRA). Sastanak je sazvan u skladu sa zahtjevom s 52. zasjedanja Odbora za higijenu hrane Codex Alimentarius (Codex Committee on Food Hygiene, CCFH).

Na sastanku su razmotreni aspekti primarne proizvodnje brojlera, od ulaska pilića u proizvodne objekte do krajnjih potrošača. Cilj sastanka bio je identifikacija i procjena kontrolnih mjera za Campylobacter u lancu proizvodnje brojlera.

Eksperti su analizirali dostupne podatke o kontroli bakterije Campylobacter, uključujući naučnu literaturu objavljenu od 2008. do oktobra 2022. godine, kao i podatke prikupljene za ovaj sastanak na osnovu javnog poziva.

U izvještaju sa sastanka koji su nedavno objavili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) predstavljeni su savjeti koji su korisni za procjenitelje rizika, one koji upravljaju rizikom na državnom i međunarodnom nivou te za zaposlene u prehrambenoj industriji koji rade na kontroli opasnosti u peradarstvu.

Kako se navodi u zaključcima izvještaja, intervencije usmjerene na patogene koji se prenose putem hrane, kao što su iradijacija i temeljito kuhanje, efikasne su za eliminiranje Campylobacter u mesu. Intervencije usmjerene na opasnosti, dobre poljoprivredne prakse i higijenske prakse usmjerene na uobičajene patogene koji se prenose putem hrane, mogu biti efikasne za reduciranje Campylobacter. Nema intervencija kojima se može specifično kontrolisati Campylobacter u mesu. Eksperti su prepoznali da postoje nedostaci u vezi s podacima te da nove tehnologije mogu ponuditi perspektivne pristupe za reduciranje Campylobacter u pilećem mesu. Dalje globalne promjene u industriji, porast globalne populacije, klimatske promjene i povećani zahtjevi za proteinima animalnog porijekla u pojedinim regionima dovest će do potrebe za novim procjenama kontrolnih mjera, navodi se, između ostalog, u izvještaju koji je dostupan na sljedećem linku:

https://openknowledge.fao.org/handle/20.500.14283/cc9607en

Direktor Agencije održao sastanak s direktoricom Federalne uprave za inspekcijske poslove

Dr.sci. Sanin Tanković, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, održao je 3. februara 2025. godine u Sarajevu sastanak s Ivanom Prvulović, direktoricom Federalne uprave za inspekcijske poslove na kojem su razmatrane trenutne aktivnosti koje dvije institucije provode s ciljem unaprjeđenja stanja u oblasti sigurnosti hrane.

Poboljšanje sistema službenih kontrola hrane, u skladu s preporukama Evropske komisije, bila je jedna od tema sastanka te je, u tom kontekstu, razgovarano o potrebi povećanja broja uzoraka i laboratorijskih analiza hrane u svrhu službenih kontrola.

Također su razmijenjene informacije o nedavnom nadzoru koji je, u sklopu službenih kontrola hrane u maloprodajnim objektima i trgovačkim centrima na području Federacije Bosne i Hercegovine, proveo Federalni inspektorat za hranu.

Direktor Tanković upoznao je direktoricu Federalne uprave za inspekcijske poslove s aktivnostima predviđenim Programom rada Agencije za 2025. godinu, uključujući koordiniranje izrade i implementaciju pravnih propisa iz oblasti sigurnosti hrane te saradnju s nadležnim inspekcijskim organima u postupanju na osnovu obavijesti o rizicima porijeklom iz hrane koje Agencija zaprima putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) te iz drugih izvora.

Federalna uprava za inspekcijske poslove jedan je od korisnika pretpristupne pomoći Evropske unije sektoru sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini kroz IPA 2021 koja će omogućiti jačanje kapaciteta inspekcija i unaprjeđenje kvaliteta inspekcijskih nadzora i službenih kontrola.

 

EFSA: Povećanje broja slučajeva influence ptica u područjima intenzivnog uzgoja peradi

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u saradnji s Evropskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) i Evropskim referentnim laboratorijem (EURL) objavila je „Pregledni izvještaj o nadzoru influence ptica u periodu od septembra do decembra 2024. godine.“

U izvještaju se navodi da je, u periodu od septembra do decembra 2024. godine, zabilježen veći broj slučajeva influence ptica kod divljih ptica i peradi. Unatoč činjenici da je broj slučajeva influence ptica i dalje niži u odnosu na prethodne godine, u posljednjem kvartalu 2024. godine, primijećeno je povećanje broja slučajeva izbijanja navedene bolesti kod divljih ptica i peradi. Većina slučajeva detektirana je u Srednjoj i Južnoj Evropi, uglavnom u područjima intenzivnog uzgoja peradi. EFSA-ini stručnjaci zaključili su da su upravo velik broj peradarskih farmi i vrsta peradi koju uzgajaju doprinijeli širenju virusa influence ptica.

Virus influence ptica, podtip H5N5, koji je uzrokovao masovno ugibanje divljih ptica značajno se proširio geografski i s obzirom na vrstu. Unatoč tome, novi slučajevi kod sisavaca nisu zabilježeni. Kako se navodi u izvještaju, sekundarna izbijanja bolesti najčešće su prijavljena u Mađarskoj, što ukazuje na epidemiju koja je uglavnom zahvatila farme za uzgoj pataka i gusaka u područjima intenzivnog uzgoja peradi.

Prema procjenama ECDC-a, rizik od infekcije virusom influence ptica u Evropi nizak je za opću populaciju te nizak do srednji za radnike izložene zaraženim životinjama ili kontaminiranoj okolini.

Rizik od izloženosti ljudi virusu influence ptica može se ograničiti primjenom preventivnih mjera, kao što su:

  • Korištenje adekvatne lične zaštitne opreme zbog reduciranja rizika od infekcije u situacijama kada se dolazi u kontakt s potencijalno inficiranim životinjama ili visoko kontaminiranim okruženjem,
  • Primjena odgovarajućih mjera biosigurnosti na radnim mjestima s povećanim rizikom od izloženosti virusu,
  • Omogućavanje informacija kako bi se među ljudima razvila svijest o potencijalnom riziku od izloženosti virusu i mjerama prevencije,
  • Preporuke općoj populaciji da izbjegava kontakt s bolesnim ili uginulim pticama i drugim životinjama te da obavijesti relevantne institucije o eventualnom pronalasku uginulih životinja kako bi se omogućilo sigurno zbrinjavanje i dalja istraga.

Pregledni izvještaj o nadzoru influence ptica u periodu od septembra do decembra 2024. godine dostupan je na sljedećem linku:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2025.9204

Prioritetno usaglašavanje propisa o hrani sa zakonodavstvom EU i povećanje broja laboratorijskih analiza u sklopu službenih kontrola hrane

Kako bi se osigurao visok nivo  zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini, potrebno je intenzivirati proces usaglašavanja propisa o hrani sa zakonodavstvom Evropske unije i povećati broj uzoraka i laboratorijskih analiza u sklopu službenih kontrola hrane, zaključeno je, između ostalog, na sastanku dr.sci. Sanina Tankovića, direktora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i dr.sci. Midhata Glavića, direktora Federalnog zavoda za poljoprivredu, koji je održan danas u Mostaru.

Direktori Agencije i Zavoda ocijenili su da je prioritet usaglašavanje propisa kojim je regulisana oblast rezidua pesticida, aditiva i kontaminanata u hrani, što je, pored značaja za zaštitu zdravlja potrošača, izuzetno važno i za omogućavanje neometane trgovine hranom.

„Na današnjem sastanku identificirali smo aktivnosti na kojima će Agencija i Federalni zavod za poljoprivredu intenzivno raditi u predstojećem periodu u skladu s našim zakonskim nadležnostima te stručnim i tehničkim kapacitetima o čijem smo unaprjeđenju, također, danas razgovarali. Sinergija u radu institucija koje učestvuju u sistemu sigurnosti hrane je preduslov za postizanje visokih standarda sigurnosti hrane kroz bolji nadzor, brže prepoznavanje i odgovor na potencijalne rizike porijeklom iz hrane“, izjavio je Sanin Tanković, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu upoznao je direktora i službenike Agencije sa ključnim aktivnostima koje ova institucija trenutno provodi, s naglaskom na zaštiti autohtonih sjemena i sorti voća i povrća te uvođenju novih metoda za laboratorijske analize meda. „Federalni zavod za poljoprivredu raspolaže savremenom laboratorijskom opremom i respektabilnim brojem akreditovanih metoda za analize hrane, a smatramo da je jedan od prioriteta za nastavak razvoja naših laboratorijskih kapaciteta veći broj uzoraka i laboratorijskih analiza hrane u sklopu službenih kontrola“, istaknuo je Midhat Glavić, direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Federalni zavod za poljoprivredu imaju veoma dobru dugogodišnju saradnju, posebno u procesu prikupljanja i razmjene podataka o laboratorijskim analizama hrane, a Zavod je jedna od članica Mreže organizacija u oblasti sigurnosti hrane i hrane za životinje u Bosni i Hercegovini koja djeluje pod okriljem Agencije.

 

EU RASFF: Migracija primarnih aromatskih amina iz kašika za serviranje iz Kine, isporučeno preko Italije

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obaviještena je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) da su na tržište Bosne i Hercegovine, preko Italije, isporučene kašike za serviranje iz Kine koje nisu u skladu sa važećim propisima zbog migracije primarnih aromatskih amina [4,4′-Metilenedianilin (MDA) i anilin (ANL)].

Podaci o proizvodu:

Naziv proizvoda: Cucchiaione Linea Chef
Kategorija proizvoda: materijali/predmeti namijenjeni za kontakt s hranom
Ostale oznake: Chef hanger card
Bar kod: 8011126006748
Brend: Gnali
Pošiljka/Lot: 22/24N0211
Porijeklo: Kina
Proizvođač: Ningbo Bestway IMP&EXP CO. LTD, Yongmao West road 66, Zhenhai District Ningbo, Kina
Uvoznik u EU: F.LLI GNALI BACICIO, VIA INDUSTRIALE, 25030 BARBARIGA (BS), Italy
Uvoznik u BiH: NIDA d.o.o., Dretelj bb, 88300 Čapljina
Opasnost: migracija primarnih aromatskih amina; anilina

Primarni aromatični amini (PAA) kao što je (4,4 – MDA) ne smiju migrirati niti se na bilo koji način oslobađati iz plastičnih materijala i predmeta u kontaktu s hranom. Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dostavila je sve raspoložive informacije na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini.

Obavijest se odnosi samo na proizvod s naprijed navedenim podacima!

Obavijest o povlačenju s tržišta sojinih proizvoda, proizvođač Sojaprotein d.o.o. Bečej

Obavještavamo potrošače o povlačenju s tržišta sojinih proizvoda proizvođača Sojaprotein d.o.o. Bečej, zbog sumnje u povišen nivo mikotoksina u sirovini koja je korištena u proizvodnji. Kako se navodi u obavijesti generalnog uvoznika i distributera ovih proizvoda dostavljenoj Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, predmet povlačenja s tržišta je grupa sojinih proizvoda proizvedena od 6. septembra 2024. godine do 22. decembra 2024. godine, i to:

  • Sojino brašno Sopro TB 200 A,
  • Sojine ljuspice Soprotex N,
  • Sojine ljuspice Soprotex H,
  • Sojini komadići N,
  • Sojini odresci N.

Prema informacijama kojim raspolaže Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u toku su dodatna ispitivanja i analize, a kao preventivna mjera obustavljena je prodaja spornih šarži i pokrenut postupak njihovog povlačenja s tržišta Bosne i Hercegovine.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dostavila je sve raspoložive informacije nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini.

Obavijest se odnosi samo na proizvode s naprijed navedenim podacima!