Kakva je razlika između oznake „upotrebljivo do“ i „najbolje upotrijebiti do“ na deklaracijama hrane? Postoje li pravila higijene kojih bismo se trebali pridržavati kako bi naše porodice bile sigurne? Da li trebamo biti zabrinuti zbog prehrambenih aditiva? To su neka od pitanja evropskih potrošača na koja odgovara kampanja „EU bira sigurnu hranu“ (#EUChooseSafeFood), i to […]
Vijesti
Predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane posjetili Agenciju za sigurnost hrane BiH
Prim. dr Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i mr.sci. Muhamed Gladan, rukovodilac Veterinarskog zavoda, boravili su 19. aprila 2022. godine u zvaničnoj posjeti Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine gdje su održali sastanak s dr.sci. Džemilom Hajrićem, direktorom Agencije i saradnicima. Razgovarano je o dosadašnjoj saradnji Agencije i Instituta, […]
Održana ekspertska misija o sistemu registracije zaštićenih oznaka
Ekspertska misija o sistemu registracije zaštićenih oznaka prehrambenih proizvoda održana je u periodu od 11.-15. aprila 2022. godine u Mostaru. Misija je organizirana u sklopu IPA Twinning projekta „Podrška EU izgradnji kapaciteta i postepenom usklađivanju u sektoru sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini s pravnom stečevinom EU”. Eksperti iz Ministarstva poljoprivrede, hrane i šumarstva Republike […]
EFSA/ECDC: 150 potvrđenih i vjerovatnih slučajeva Salmonella Typhimurium u 10 zemalja
Čokoladni proizvodi proizvedeni u fabrici jedne kompanije u Belgiji identificirani su kao izvor izbijanja Salmonella u više zemalja, navodi se u zajedničkoj brzoj procjeni izbijanja bolesti koju su proveli Evropska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC). […]
Globalna uzbuna INFOSAN mreže WHO: Moguća povezanost čokoladnih proizvoda s oboljenjima uzrokovanim Salmonella Typhimurium u više zemalja
Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organisation, WHO) obaviještena je 27. marta 2022. godine o klasteru Salmonella Typhimurium sa neidentificiranim izvorom na području Ujedinjenog kraljevstva (United Kingdom, UK). Slučajevi s genetičkom podudarnošću s klasterom slučajeva u UK također su identificirani u više zemalja, uglavnom u Evropi. Epidemiološkim nalazima i molekularnom tipizacijom, izbijanje bolesti povezano je sa […]
Obavijest o dobrovoljnom opozivu određenih serija „Kinder“ proizvoda
Obavještavamo potrošače da je Ferrero d.o.o. Zagreb, zbog mjera predostrožnosti, pokrenuo dobrovoljni opoziv određenih serija “Kinder” proizvoda sa tržišta Bosne i Hercegovine, i to: “Kinder Schokobons White”, 200g, L337R03, rok trajanja: 16.07.2022.; “Kinder Schokobons White”, 200g, L354R03, rok trajanja: 02.08.2022.; “Kinder Schokobons”, 46g, L291RZD-KX, rok trajanja: 31.05.2022.; “Kinder Schokobons”, 46g, L296RZD-LE, rok trajanja: 07.06.2022.; “Kinder […]