U organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i USAID-ovog “Projekta razvoja održivog turizma u BiH”, 23. i 24. marta u Bihaću i Banja Luci su održane radionice na temu “Sigurno rukovanje hranom i kako do oznaka geografskog porijekla”. Radionicama su prisustvovali pružaoci ugostiteljskih usluga u restoranima, hotelima i drugim subjektima koji se bave […]
Vijesti
22. mart, Svjetski dan voda
Dr.sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, prisustvovao je prezentaciji Programa za unapređenje vodnih usluga u FBiH i Metodologije utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga u FBiH, koja je danas održana u Sarajevu povodom Svjetskog dana voda. Prezentaciju je održana u organizaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Kako bi upozorila […]
EFSA: Poziv kandidatima za pripravnički staž
Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je poziv kandidatima za pripravnički staž. Poziv je otvoren i za kandidate iz zemalja u procesu pristupanja EU, među kojima je Bosna i Hercegovina. Pripravnički staž služi za stjecanje radnog iskustva i znanja u različitim oblastima rada EFSA-e, a vrši se u sjedištu ove institucije u Parmi, Italija. […]
Posjeta predstavnika Ambasade Republike Turske Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine
Hakan Eryilmaz, savjetnik za poljoprivredu u Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini boravio je 9. marta 2022. godine u zvaničnoj posjeti Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine te je tom prilikom održao sastanak sa dr.sci. Džemilom Hajrićem, direktorom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Direktor Hajrić upoznao je predstavnika Ambasade Republike Turske […]
Održana Regionalna konferencija o pčelarstvu
Regionalna konferencija o pčelarstvu na temu „Utjecaj klimatskih promjena na sektor pčelarstva u regiji i mogući odgovori“ održana je 25. i 26. februara 2022. godine u Banja Luci. Uime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine konferenciji je prisustvovao je mr.sci. Nijaz Bajramović, pomoćnik direktora u Sektoru za naučnu saradnju, procjenu i komunikaciju rizika, koji […]
Objavljen Vodič za dobijanje oznaka geografskog porijekla i tradicionalnih specijaliteta hrane u Bosni i Hercegovini
Kako bi podržala proizvođače čiji prehrambeni proizvodi imaju potencijal za stjecanje jedne od registriranih oznaka porijekla, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz podršku USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (USAID TURIZAM), pripremila je „Vodič za dobijanje oznaka geografskog porijekla i tradicionalnih specijaliteta hrane u Bosni i Hercegovini“. Vodič je namijenjen […]