EFSA/ECDC: 150 potvrđenih i vjerovatnih slučajeva Salmonella Typhimurium u 10 zemalja

12. Aprila 2022.

Čokoladni proizvodi proizvedeni u fabrici jedne kompanije u Belgiji identificirani su kao izvor izbijanja Salmonella u više zemalja, navodi se u zajedničkoj brzoj procjeni izbijanja bolesti koju su proveli Evropska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC). […]

Globalna uzbuna INFOSAN mreže WHO: Moguća povezanost čokoladnih proizvoda s oboljenjima uzrokovanim Salmonella Typhimurium u više zemalja

11. Aprila 2022.

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organisation, WHO) obaviještena je 27. marta 2022. godine o klasteru Salmonella Typhimurium sa neidentificiranim izvorom na području Ujedinjenog kraljevstva (United Kingdom, UK). Slučajevi s genetičkom podudarnošću s klasterom slučajeva u UK također su identificirani u više zemalja, uglavnom u Evropi. Epidemiološkim nalazima i molekularnom tipizacijom, izbijanje bolesti povezano je sa […]

Obavijest o dobrovoljnom opozivu određenih serija „Kinder“ proizvoda

6. Aprila 2022.

Obavještavamo potrošače da je Ferrero d.o.o. Zagreb, zbog mjera predostrožnosti, pokrenuo dobrovoljni opoziv određenih serija “Kinder” proizvoda sa tržišta Bosne i Hercegovine, i to: “Kinder Schokobons White”, 200g, L337R03, rok trajanja: 16.07.2022.; “Kinder Schokobons White”, 200g, L354R03, rok trajanja: 02.08.2022.; “Kinder Schokobons”, 46g, L291RZD-KX, rok trajanja: 31.05.2022.; “Kinder Schokobons”, 46g, L296RZD-LE, rok trajanja: 07.06.2022.; “Kinder […]

ECDC/EFSA: Kod bakterija Salmonella i Campylobacter uočen visok nivo antimikrobne rezistencije

5. Aprila 2022.

Prema podacima iz nedavno objavljenog izvještaja Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) i Evropske agencije za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA), antimikrobna rezistencija kod bakterija Salmonella i Campylobacter i dalje je visoka. Kampilobakterioza je najčešće prijavljena zoonoza u Evropskoj uniji u 2020. godini. Campylobacter kod ljudi i […]

Održana ekspertska misija o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju

4. Aprila 2022.

Ekspertska misija o zakonodavnim zahtjevima u skladu sa Direktivom EU 2020/2184 o kvalitetu vode namijenjene za ljudsku potrošnju održana je u periodu od 28. marta – 1. aprila 2022. godine u Mostaru. U sklopu ekspertske misije održana je jednodnevna radionica na temu „Revizija zakonodavstva u BiH koje se odnosi na kvalitet vode namijenjene za ljudsku […]

Radionica “Sigurno rukovanje hranom i kako do oznaka geografskog porijekla”

28. Marta 2022.

U  organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i USAID-ovog “Projekta razvoja održivog turizma u BiH”, 23. i 24. marta u Bihaću i Banja Luci su održane radionice na temu “Sigurno rukovanje hranom i kako do oznaka geografskog porijekla”. Radionicama su prisustvovali pružaoci ugostiteljskih usluga u restoranima, hotelima i drugim subjektima koji se bave […]