Kampilobakterioza je najčešće prijavljena zoonoza u Evropskoj uniji u 2020. godini sa 120 946 slučajeva. U 2019. godini prijavljeno je 220 000 slučajeva. Na drugom mjestu je salmoneloza za koju je prijavljeno 52 072 oboljelih, dok je u godini ranije bilo 88 000 prijavljenih slučajeva oboljenja. Broj prijavljenih epidemija uzrokovanih hranom također je u padu, […]
Vijesti
IPA 2018: Obnovljena IT infrastruktura nadležnih institucija u sektoru sigurnosti hrane u BiH
Zahvaljujući finansijskim sredstvima Evropske unije osiguranim kroz Instrument pretpristupne pomoći Evropske komisije (Instrument for Pre-Accession Assistance, IPA) za 2018. godinu obnovljena je IT infrastruktura nadležnih institucija u sektoru sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini. Nabavka informatičko-komunikacijske opreme izvršena je u sklopu lota 1 projekta („Podrška EU nabavci ICT opreme za unaprjeđenje kapaciteta u oblasti veterinarstva, […]
“Turizam Academy”: Besplatni online kursevi za sigurno rukovanje hranom
USAID Projekt razvoja održivog turizma u BiH (Turizam) i Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine razvili su sedam specijalizovanih kurseva za sigurno rukovanje hranom, koji su dostupni na online edukativnoj platformi za turističku industriju (https://academy.turizambih.ba). Ova jedinstvena platforma u Bosni i Hercegovini nudi svima koji učestvuju u bilo kojoj fazi pripreme i posluživanja hrane […]
U 2021. godini priznate četiri vode iz Bosne i Hercegovine
XV. sjednica Komisije za priznavanje prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda u Bosni i Hercegovini održana je 21. decembra 2021. godine u Mostaru. Redovnim radom Komisije održan je kontinuitet procesa priznavanja prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda u Bosni i Hercegovini, a proizvođačima vode omogućena je konstantna podrška u postupku priznavanja prirodnih mineralnih, […]
Predstavljen Vodič za sigurno rukovanje hranom u ugostiteljstvu i avanturističkom turizmu
Vodič za sigurno rukovanje hranom u ugostiteljstvu i avanturističkom turizmu, čiji je cilj osiguravanje adekvatnih zdravstvenih i sigurnosnih standarda za građane i posjetitoce Bosne i Hercegovine, predstavljen je 13. decembra 2021. godine, u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u Sarajevu. Vodič može služiti kao podsjetnik […]
Smjernice za označavanje datuma i srodne informacije o hrani: prvi dio (označavanje datuma)
Na zahtjev Evropske komisije, Panel za biološke opasnosti (BIOHAZ) Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) pripremio je naučno mišljenje sa smjernicama za označavanje datuma i srodnih informacija o hrani. Smjernice su namijenjene subjektima u poslovanju s hranom, a vezane su za implementaciju Uredbe (EU) 1169/2011 kao sastavnog dijela njihovih sistema upravljanja sigurnošću hrane (FSMS). Smjernice […]