Obavijest o povlačenju i opozivu proizvoda zbog prisustva etilen oksida

02/08/2021

Punomoćnik društva „Mars Wrigley's Confectionery“ obavijestio je Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine da je, zbog utvrđenog prisustva etilen oksida u aditivu koji je korišten u proizvodnji, pokrenut postupak povlačenja s tržišta Bosne i Hercegovine sljedećih sladolednih proizvoda: SNICKERS Xtra Ice bar, pakovanje od 66 g, najbolje upotrijebiti do: 31.01.2023., LOT: 108E3DOE02; SNICKERS Xtra […]

Predstavnici Instituta za higijenu i tehnologiju mesa i Veterinarskog fakulteta posjetili Agenciju

28/07/2021

Delegacija Instituta za higijenu i tehnologiju mesa i Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu posjetila je 23. jula 2021. godine Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Tom prilikom dr.sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine održao je radni sastanak sa dr Vesnom Ž. Đorđević, direktoricom Instituta za higijenu i tehnologiju mesa […]

Kampanja „Zaustavite afričku svinjsku kugu“ dobitnik nagrade za izvrsnost u komunikaciji

28/06/2021

Kampanja „Zaustavite afričku svinjsku kugu“ koju je Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u 2020. godini provela u devet zemalja Jugoistočne Europe, među kojima je Bosna i Hercegovina, dobitnik je nagrade Evropskog ombudsmena za dobru upravu u kategoriji „izvrsnost u komunikaciji“. Nagradu za dobru upravu Evropski ombudsmen dodjeljuje svake dvije godine, počevši od 2017. godine. […]

Donesen Pravilnik o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla

28/06/2021

Pravilnik o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla donesen je, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, na 41. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 24. juna 2021. godine. Navedenim pravilnikom određuju se najveći nivoi ostataka pesticida (Maximum Residue Levels, MRL) u […]

7. juni, Svjetski dan sigurnosti hrane

04/06/2021

U skladu sa Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda usvojenom 2018. godine, 7. juni je proglašen Svjetskim danom sigurnosti hrane. Cilj Svjetskog dana sigurnosti hrane je privlačenje pažnje javnosti i poticanje mjera prevencije, otkrivanja i upravljanja epidemijama uzrokovanim hranom, te davanje podrške sigurnom snabdjevanju hranom, zdravlju ljudi, ekonomskom napretku, poljoprivredi, pristupu tržištu, turizmu i održivom razvoju. […]

Xylella fastidiosa: Primijenjena istraživanja su ključ uspjeha

20/05/2021

Naučnici i drugi zainteresovani učesnici iz više od 60 zemalja učestvovali su na on-line konferenciji na kojoj je razmatran značaj primijenjenih istraživanja u suzbijanju bakterije Xylella fastidiosa, biljne štetočine koja ima razarajući efekat na evropsku poljoprivredu od 2013. godine kada je prvi put identifikovana u regionu. Zaključeno je da je posebno velik napredak ostvaren u […]