FAO objavio publikaciju o utjecaju klimatskih promjena na sigurnost hrane

22. Aprila 2020.

U povodu 22. aprila, Dana planeta Zemlje koji je ove godine posvećen klimatskim promjenama, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) objavila je dokument pod nazivom „Climate change: Unpacking the burden on food safety“. Klimatske promjene uzrokuju nenadoknadivu štetu našem ekosistemu. Porast temperature, zagrijavanje i acidifikacija […]

COVID-19 i sigurnost hrane: Smjernice za kompanije u prehrambenom sektoru

17. Aprila 2020.

Pandemija uzrokovana koronavirusom (COVID-19) ima značajan utjecaj i na prehrambeni sektor.  Da bi se sačuvalo povjerenje potrošača da će hrana biti sigurna i dostupna neophodno je omogućiti neometano kretanje hrane duž prehrambenog lanca. Jedan od bitnih preduslova za uspješno prevladavanje pandemije COVID-19 je očuvanje zdravlja svih osoba zaposlenih u proizvodnji hrane i lancu opskrbe hranom. […]

Ostaci pesticida u hrani u EU i BiH u 2018. godini

14. Aprila 2020.

Evropska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) objavila je Izvještaj o ostacima pesticida u hrani u Evropskoj uniji u 2018. godini. Izvještaj se zasniva na podacima dobijenim  u sklopu službenih nacionalnih kontrolnih planova koje provode države članice EU, Island i Norveška i uključuje ciljano i nasumično uzrokovanje. U 2018. godini, od ukupno […]

EFSA:  Povodom Međunarodne godine zdravlja bilja pokrenuta specijalizirana web stranica

6. Aprila 2020.

Biljke koje čine oko 80 procenata naše ishrane  izložene su djelovanju različitih štetočina. Prema procjenama Organizacije za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (United Nations Food and Agriculture Organization, UN FAO), na godišnjem nivou propadne oko 40% usjeva. Milioni ljudi zbog toga pate od gladi, a istovremeno nastaje velika šteta za poljoprivredu i okoliš. Faktori kao […]

WHO: Osnovne mjere zaštite od novog koronavirusa (2019- nCoV)

28. Marta 2020.

Agencija za sigurnost hrane Bosne  Hercegovine, kroz praćenje i prenošenje najnovijih informacija Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization, WHO) o pandemiji COVID-19, nastoji dati doprinos informisanju građana Bosne i Hercegovine o načinima prevencije navedenog oboljenja.  Većina ljudi koji se zaraze imaju blaži oblik bolesti i oporave se, ali kod nekih se može razviti i teža […]

WHO: Savjeti za javnost o koronavirusnoj bolesti (COVID-19) – razbijmo mitove

23. Marta 2020.

COVID-19 virus može se prenijeti u područjima s vrućom i vlažnom klimom. Iz dosadašnjih dokaza virus COVID-19 može se prenijeti u svim područjima, uključujući područja s vrućim i vlažnim vremenom. Bez obzira na klimu, usvojite mjere zaštite ako živite ili putujete u područje koje prijavljuje COVID-19. Najbolji način da se zaštitite od COVID-19 je često […]