Ledo d.o.o. Čitluk obavijestio je 27. oktobra 2017. godine Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine da, zbog povećane koncentracije sulfita (alergen), s tržišta Bosne i Hercegovine povlači proizvod „Škampi 500g“, dobavljač: MacDuff Shellfish (Scotland), lot: 15816, zamrznuto dana: 6.6.2016., najbolje upotrijebiti do: 30.6.2018. Ledo d.o.o. Čitluk je, takođe, obavijestio potrošače o povlačenju proizvoda sa […]
Vijesti
Unaprjeđenje saradnje USAID-a i Agencije za sigurnost hrane BiH
Direktor Odjela za ekonomski razvoj USAID-a Andrew Boegel posjetio je danas Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine gdje je održao radni sastanak sa direktorom Agencije mr.sci Džemilom Hajrićem i mr.sci Draganom Brenjom, zamjenikom direktora. Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj saradnji Agencije sa USAID-om u okviru FARMA II projekta te je direktor Hajrić ovom […]
16. oktobar, Svjetski dan hrane
Najviše ljudi, još od vremena Drugog svjetskog rata, danas je prisiljeno napustiti svoje domove zbog različitih sukoba i političke nestabilnosti. Glad, siromaštvo i vremenske neprilike povezane sa klimatskim promjenama su, takođe, značajni uzroci koji doprinose migracijskim izazovima. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane, „Promijenimo budućnost migracija. Ulažimo u prehrambenu sigurnost i ruralni razvoj“, izabrana je kako […]
Tuzla: Promovisane Smjernice za označavanje i kontrolu „bez GMO“ hrane u BiH
U organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva trgovine i Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli danas je održan seminar na kojem su predstavljene Smjernice za označavanje i kontrolu „bez GMO“ hrane u BiH. U ime Agencije, Smjernice je prezentovao mr.sci Dragan Brenjo, zamjenik direktora. Smjernicama, koje je donijela Agencija za sigurnost hrane […]
BfR: Objavljen Food Safety Almanac, 4. izdanje
Njemački savezni institut za procjenu rizika (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) objavio je 4. izdanje priručnika Food Safety Almanac koji sadrži pregled nadležnih institucija i strukture sistema sigurnosti hrane i hrane za životinje u 38 zemalja u Evropi sa naglaskom na procjenu rizika. Priručnik je namijenjen svima koji žele saznati nešto više o sistemu sigurnosti hrane […]
BiH MENU projekt: Održana obuka trenera
U okviru Programa posebne namjene „Prehrambene navike stanovništva“ u Mostaru je 25. i 26. septembra 2017. godine održana obuka trenera o primjeni platforme za prikupljanje podataka o konzumaciji hrane, sveobuhvatnu procjenu unosa hrane i planiranje ishrane (DIET ASSESS & PLAN – DAP). Ova platforma bit će korištena kroz projekt istraživanja prehrambenih navika odraslih u skladu […]