Obavijest o povlačenju proizvoda

27. Oktobra 2017.

Ledo d.o.o. Čitluk obavijestio je 27. oktobra 2017. godine Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine da, zbog povećane koncentracije sulfita (alergen), s tržišta Bosne i Hercegovine povlači proizvod „Škampi 500g“, dobavljač: MacDuff Shellfish (Scotland), lot: 15816, zamrznuto dana: 6.6.2016., najbolje upotrijebiti do: 30.6.2018. Ledo d.o.o. Čitluk je, takođe, obavijestio potrošače o povlačenju proizvoda sa […]

Unaprjeđenje saradnje USAID-a i Agencije za sigurnost hrane BiH

19. Oktobra 2017.

Direktor Odjela za ekonomski razvoj USAID-a Andrew Boegel posjetio je danas Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine gdje je održao radni sastanak sa direktorom Agencije mr.sci Džemilom Hajrićem i mr.sci Draganom Brenjom, zamjenikom direktora. Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj saradnji Agencije sa USAID-om u okviru FARMA II projekta te je direktor Hajrić ovom […]

16. oktobar, Svjetski dan hrane

16. Oktobra 2017.

Najviše ljudi, još od vremena Drugog svjetskog rata, danas je prisiljeno napustiti svoje domove zbog različitih sukoba i političke nestabilnosti. Glad, siromaštvo i vremenske neprilike povezane sa klimatskim promjenama su, takođe, značajni uzroci koji doprinose migracijskim izazovima. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane, „Promijenimo budućnost migracija. Ulažimo u prehrambenu sigurnost i ruralni razvoj“, izabrana je kako […]

Tuzla: Promovisane Smjernice za označavanje i kontrolu „bez GMO“ hrane u BiH

12. Oktobra 2017.

U organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva trgovine i Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli danas je održan seminar na kojem su predstavljene Smjernice za označavanje i kontrolu „bez GMO“ hrane u BiH. U ime Agencije, Smjernice je prezentovao mr.sci Dragan Brenjo, zamjenik direktora. Smjernicama, koje je donijela Agencija za sigurnost hrane […]

BfR: Objavljen Food Safety Almanac, 4. izdanje

12. Oktobra 2017.

Njemački savezni institut za procjenu rizika (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) objavio je 4. izdanje priručnika Food Safety Almanac koji sadrži pregled nadležnih institucija i strukture sistema sigurnosti hrane i hrane za životinje u 38 zemalja u Evropi sa naglaskom na procjenu rizika. Priručnik je namijenjen svima koji žele saznati nešto više o sistemu sigurnosti hrane […]

BiH MENU projekt: Održana obuka trenera

6. Oktobra 2017.

U okviru Programa posebne namjene „Prehrambene navike stanovništva“ u Mostaru je 25. i 26. septembra 2017. godine održana obuka trenera o primjeni platforme za prikupljanje podataka o konzumaciji hrane, sveobuhvatnu procjenu unosa hrane i planiranje ishrane (DIET ASSESS & PLAN – DAP). Ova platforma bit će korištena kroz projekt istraživanja prehrambenih navika odraslih u skladu […]