CODEX ALIMENTARIUS

23.12.2014.

Obuhvata niz opštih norma i posebnih norma za sigurnost hrane (Codex Standards) čiji je cilj zaštita zdravlja potrošača i osiguravanje poštenih postupaka u trgovini hranom. Hrana koja se stavlja na lokalno tržište ili izvoz mora biti sigurna i dobrog kvaliteta. Također, hrana ne smije prenositi organizme koji uzrokuju bolest životinja ili biljaka.   Codex Alimentarius […]

Trihineloza – Kako spriječiti ovo parazitno oboljenje

23.12.2014.

Za razliku od ostalih parazita u crijevu svinja, trihinela je sklupčana unutar mišićne ćelije i zbog toga potpuno nevidljiva golim okom. Parazit se može uočiti samo pregledom mesa trihineloskopom ili mikroskopom. Kako i zašto čovjek oboli? Ličinka se nalazi u mišićima divljih (svinja, medvjed, jazavac, pacov, miš) i domaćih (svinja, pas, mačka) životinja. U prirodi […]

Bruceloza – Kako spriječiti ovo oboljenje

23.12.2014.

Izazivač je bakterija iz roda Brucellae pri čemu svih njeni šest genotipova inficira različite vrste životinja, koje su uglavnom prenosioci bolesti i veoma rijetko obolijevaju. Zaraza na ljude dolazi direktnim kontaktom živom životinjom ili konzumiranjem životinjskih proizvoda (termički neobrađeni mesni i mliječni proizvodi). Bolest je nespecifična i ukoliko se ne otkrije i ne liječi na […]

Zoonoze i veterinarsko javno zdravstvo

23.12.2014.

One uključuju sve vrste uzročnika: bakterije, parazite, viruse i nekonvencionalne uzročnike. Bakterije Svake godine milioni ljudi oboli od zoonoza koje se prenose hranom kao što su Salmoneloza i Campylobakterioza koje uzrokuju groznicu, proljev, bolove u stomaku, slabost i mučninu. Ostale bakterijske zoonoze su: antraks, bruceloza, E. coli, leptospiroza, kuga, šigeloza i tularemija. Paraziti Cysticercozu / […]

Preporuke za sprječavanje trovanja hranom

23.12.2014.

Higijena prilikom pripreme i konzumiranja hrane te njeno pravilno čuvanje jedini je način da bismo bili sigurni da je hrana zdravstveno ispravna te spriječili pojavu bolesti. Bakterije se brže razvijaju i razmnožavaju na nekim vrstama hrane nego na nekim drugim. Vrste hrane koje su podložne razvoju bakterija su: meso, perad, mliječni proizvodi, jaja, mesne prerađevine, […]

Izvještaj o reziduama pesticida u hrani u Evropskoj uniji

23.12.2014.

U Izvještaju o reziduama pesticida u hrani u Evropskoj uniji je navedeno da je izvršena procjena izloženosti ostacima hemijskih tvari u hrani, te je zaključeno da isti nisu predstavljali dugoročni rizik za zdravlje potrošača. Evaluacija kratkotrajne izloženosti isključila je rizik za potrošače u 99,6 % uzoraka hrane koji su analizirani na prisustvo pesticida. U sklopu […]