FAO/WHO: Mjere za suzbijanje Campylobacter spp. u pilećem mesu

Kako bi se prikupili i procijenili najnoviji naučni podaci od značaja za kontrolu termotolerantnih vrsta roda Campylobacter (C. jejuni i C. coli), pri uzgoju brojlera i proizvodnji pilećeg mesa, u februaru 2023. godine u Rimu je održan „Zajednički sastanak eksperata FAO/WHO za procjenu mikrobiološkog rizika“ (Joint FAO/WHO Expert Meeting on Microbiological Risk Assessment, JEMRA). Sastanak je sazvan u skladu sa zahtjevom s 52. zasjedanja Odbora za higijenu hrane Codex Alimentarius (Codex Committee on Food Hygiene, CCFH).

Na sastanku su razmotreni aspekti primarne proizvodnje brojlera, od ulaska pilića u proizvodne objekte do krajnjih potrošača. Cilj sastanka bio je identifikacija i procjena kontrolnih mjera za Campylobacter u lancu proizvodnje brojlera.

Eksperti su analizirali dostupne podatke o kontroli bakterije Campylobacter, uključujući naučnu literaturu objavljenu od 2008. do oktobra 2022. godine, kao i podatke prikupljene za ovaj sastanak na osnovu javnog poziva.

U izvještaju sa sastanka koji su nedavno objavili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) predstavljeni su savjeti koji su korisni za procjenitelje rizika, one koji upravljaju rizikom na državnom i međunarodnom nivou te za zaposlene u prehrambenoj industriji koji rade na kontroli opasnosti u peradarstvu.

Kako se navodi u zaključcima izvještaja, intervencije usmjerene na patogene koji se prenose putem hrane, kao što su iradijacija i temeljito kuhanje, efikasne su za eliminiranje Campylobacter u mesu. Intervencije usmjerene na opasnosti, dobre poljoprivredne prakse i higijenske prakse usmjerene na uobičajene patogene koji se prenose putem hrane, mogu biti efikasne za reduciranje Campylobacter. Nema intervencija kojima se može specifično kontrolisati Campylobacter u mesu. Eksperti su prepoznali da postoje nedostaci u vezi s podacima te da nove tehnologije mogu ponuditi perspektivne pristupe za reduciranje Campylobacter u pilećem mesu. Dalje globalne promjene u industriji, porast globalne populacije, klimatske promjene i povećani zahtjevi za proteinima animalnog porijekla u pojedinim regionima dovest će do potrebe za novim procjenama kontrolnih mjera, navodi se, između ostalog, u izvještaju koji je dostupan na sljedećem linku:

https://openknowledge.fao.org/handle/20.500.14283/cc9607en