Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je „Izvještaj o istraživanju prehrambenih navika adolescenata, odraslih i trudnica u Bosni i Hercegovini (B&H MENU)“. Istraživanje prehrambenih navika adolescenata, odraslih i trudnica po prvi put je, u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, provedeno na području cijele Bosne i Hercegovine. Uz prethodnu saglasnost Vijeća ministara […]
Vijesti
IPA 2018 Twinning projekt: Održana dvodnevna radionica o akrilamidu u hrani
U okviru IPA 2018 Twinning projekta, a u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u Mostaru je 14. i 15. februara 2023. godine održana radionica o akrilamidu u hrani. Na obuci su, pored službenika Agencije za sigurnost hrane BiH, učestvovali subjekti u poslovanju s hranom, nadležni inspektori za hranu, predstavnici laboratorija, te predstavnici […]
EU RASFF informacija: nedozvoljeno stavljanje na tržište supstance željezo oksid u dodacima prehrani iz Indije, distribuisano iz Ujedinjenog kraljevstva, Litvanije i Latvije
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučen dodatak prehrani koji u sebi sadrži nedozvoljenu supstancu željezo oksid. Proizvod je porijeklom iz Indije, a distribuisan je iz Ujedinjenog kraljevstva, Litvanije i Latvije. Obavijest se […]
Održana obuka o principima i tehnikama uzorkovanja hrane u svrhu službene kontrole
U organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u Mostaru je 8. i 9. februara 2023. godine održana „Obuka o principima i tehnikama uzorkovanja hrane u svrhu službene kontrole“. Obuci su prisustvovali inspektori za hranu, veterinarski, sanitarni i poljoprivredni inspektori sa svih administrativnih nivoa u Bosni i Hercegovini. Eksperti iz Italije i Mađarske predstavili […]
IPA 2018 Twinning projekt: Studijska posjeta Italiji
Službenici nadležnih institucija za sigurnost hrane u Bosni i Hercegovini, predvođeni dr.sci. Slobodanom Dojčinovićem, zamjenikom direktora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, boravili su od 23. – 27. januara 2023. godine u studijskoj posjeti Italiji. Studijska posjeta, čiji je domaćin bio Institut za eksperimentalnu zooprofilaksu regiona Abruzzo i Molise “G. Caporale”, organiziran je s […]
EFSA: Ukupni unos bakra ispod sigurnosne granice
Kombinirana izloženost bakru iz svih izvora ne predstavlja bojazan za stanovništvo Evropske unije. To je zaključak naučnika Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) nakon reevaluacije orijentacijskih vrijednosti za bakar zasnovanih na zdravlju i procjene izloženosti iz svih izvora. Bakar je esencijalni mikronutrijent za sva živa bića. Previsok ili nedovoljan unos bakra kroz ishranu ljudi može […]