Dr.sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, prisustvovao je prezentaciji Programa za unapređenje vodnih usluga u FBiH i Metodologije utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga u FBiH, koja je danas održana u Sarajevu povodom Svjetskog dana voda. Prezentaciju je održana u organizaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Kako bi upozorila […]
Vijesti
EFSA: Poziv kandidatima za pripravnički staž
Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je poziv kandidatima za pripravnički staž. Poziv je otvoren i za kandidate iz zemalja u procesu pristupanja EU, među kojima je Bosna i Hercegovina. Pripravnički staž služi za stjecanje radnog iskustva i znanja u različitim oblastima rada EFSA-e, a vrši se u sjedištu ove institucije u Parmi, Italija. […]
Posjeta predstavnika Ambasade Republike Turske Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine
Hakan Eryilmaz, savjetnik za poljoprivredu u Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini boravio je 9. marta 2022. godine u zvaničnoj posjeti Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine te je tom prilikom održao sastanak sa dr.sci. Džemilom Hajrićem, direktorom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Direktor Hajrić upoznao je predstavnika Ambasade Republike Turske […]
Održana Regionalna konferencija o pčelarstvu
Regionalna konferencija o pčelarstvu na temu „Utjecaj klimatskih promjena na sektor pčelarstva u regiji i mogući odgovori“ održana je 25. i 26. februara 2022. godine u Banja Luci. Uime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine konferenciji je prisustvovao je mr.sci. Nijaz Bajramović, pomoćnik direktora u Sektoru za naučnu saradnju, procjenu i komunikaciju rizika, koji […]
Objavljen Vodič za dobijanje oznaka geografskog porijekla i tradicionalnih specijaliteta hrane u Bosni i Hercegovini
Kako bi podržala proizvođače čiji prehrambeni proizvodi imaju potencijal za stjecanje jedne od registriranih oznaka porijekla, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz podršku USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (USAID TURIZAM), pripremila je „Vodič za dobijanje oznaka geografskog porijekla i tradicionalnih specijaliteta hrane u Bosni i Hercegovini“. Vodič je namijenjen […]
IPA Twinning 2018: Održana obuka o implementaciji principa HACCP (opće odredbe i praktični primjeri)
Predstavnici 20 subjekata u poslovanju s hranom iz Bosne i Hercegovine učestvovali su na online obuci o implementaciji principa HACCP (opće odredbe i praktični primjeri), koja je održana od 22.-25. februara 2022. godine. Obuka je održana u sklopu IPA Twinning projekta „Podrška EU izgradnji kapaciteta i postepenom usklađivanju u sektoru sigurnosti hrane u Bosni i […]