Svjetski dan hrane 2020

15/10/2020

U spomen na dan osnivanja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), 16. oktobra se širom svijeta obilježava Svjetski dan hrane. Ove godine ujedno se obilježava 75. godišnjica osnivanja FAO-a. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane je „Uzgajajmo, njegujmo, održavajmo. Zajedno. Naše akcije su naša budućnost.“ U povodu Svjetskog dana hrane 2020, FAO poručuje da […]

EU Twinning projekt: Oglas za radna mjesta asistenta rezidentnog twinning savjetnika i prevodioca

24/09/2020

Za potrebe EU Twinning projekta „Podrška EU jačanju kapaciteta i postupnom usklađivanju sektora sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini s Acquis“ raspisan je oglas za dva radna mjesta, i to asistenta rezidentnog twinning savjetnika i prevodioca. Projekt provodi konzorcij predvođen Državnom službom za hranu i veterinarstvo Republike Litvanije u kojem također učestvuju Ministarstvo poljoprivrede Mađarske, […]

ICMSF: Ne postoje dokumentirani dokazi da je hrana značajan izvor i/ili put prenosa virusa SARS-CoV-2

07/09/2020

Međunarodna komisija za mikrobiološke specifikacije za hranu (International Commission on Microbiological Specifications for Foods, ICMSF) objavila je 3. septembra 2020. godine „Mišljenje o SARS-CoV-2 i njegovoj vezi sa sigurnošću hrane“. U dokumentu se, između ostalog, navodi da je COVID-19 uzrokovao velike poremećaje u proizvodnji, trgovini i distribuciji hrane, a u nekoliko regiona širom svijeta to […]

EFSA: Kampanja „Zaustavite afričku svinjsku kugu“ u devet zemalja Jugoistočne Evrope

02/09/2020

Evropska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) započela je veliku kampanju s ciljem podizanja svijesti javnosti i pružanja pomoći u zaustavljanju širenja afričke svinjske kuge na području jugoistočne Evrope. Kampanja je usmjerena na zemlje koje je EFSA, na osnovu procjene rizika (link na dokument), identificirala kao rizične zbog njihove blizine zemljama u […]

Kod prakse za smanjenje kontaminacije hrane sa policikličnim aromatskim ugljikovodicima iz procesa dimljenja i direktnog sušenja

14/08/2020

Postupci poput dimljenja i direktnog sušenja pružaju širok izbor tekstura i okusa hrane, a samim tim i širi izbor za potrošače. Mnoge vrste dimljene i sušene hrane tradicionalne su prehrambene namirnice, a navedeni postupci upotrebljavaju se za produženje vremena skladištenja, održavanje kvaliteta i pružanje okusa i konzistencije potrebne potrošačima. Produženje roka trajanja može utjecati i […]

EFSA: Naučno mišljenje o glikoalkaloidima u hrani i hrani za životinje

13/08/2020

Na zahtjev Evropske komisije, Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) izvršila je procjenu rizika od glikoalkaloida u hrani i hrani za životinje, posebno u krompiru i proizvodima od krompira. Glikoalkaloidi su spojevi koji se na prirodan način javljaju u vrstama porodice Solanaceae (pomoćnice) u koju spadaju krompir, paradajz i patlidžan. Glikoalkaloidi imaju važnu ulogu u […]