Objavljena dva izvještaja o kumulativnoj procjeni rizika od ostataka pesticida u hrani

14. Maja 2020.

Rizik za potrošače uslijed izloženosti ostacima pesticida u hrani trenutno se procjenjuje za svaku supstancu pojedinačno. Međutim, mnogi pesticidi imaju sličan efekt i njihov utjecaj na ljudsko zdravlje može biti veći u kombinaciji, nego individualno. Stoga je Evropska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) razvila metodologiju za provođenje kumulativne procjene rizika (Cumulative […]

EFSA: Tehnički izvještaj o izvorima podataka o bolestima životinja u Bosni i Hercegovini

8. Maja 2020.

Mapiranje izvora podataka o bolestima životinja u zemljama Evropske unije i  pretpristupnim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu, jedna je od aktivnosti SIGMA projekta koji provodi Evropska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA). Više informacija o projektu možete pronaći ovdje. Cilj navedene aktivnosti je identifikacija nadležnih organa za upravljanje podacima o bolestima životinja […]

Antimikrobna rezistencija

28. Aprila 2020.

Antimikrobna rezistencija (AMR) predstavlja glavnu globalnu prijetnju koja povećava zabrinutost za zdravlje ljudi i životinja. Osim toga, antimikrobna rezistencija utječe na sigurnost hrane i sigurno snabdijevanje hranom, kao i na ekonomski prosperitet miliona porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Antimikrobna rezistencija odnosi se na sposobnost mikroorganizama da razviju otpornost na antimikrobna sredstva, kao što su antibiotici. Nastaje kao […]

FAO objavio publikaciju o utjecaju klimatskih promjena na sigurnost hrane

22. Aprila 2020.

U povodu 22. aprila, Dana planeta Zemlje koji je ove godine posvećen klimatskim promjenama, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) objavila je dokument pod nazivom „Climate change: Unpacking the burden on food safety“. Klimatske promjene uzrokuju nenadoknadivu štetu našem ekosistemu. Porast temperature, zagrijavanje i acidifikacija […]

COVID-19 i sigurnost hrane: Smjernice za kompanije u prehrambenom sektoru

17. Aprila 2020.

Pandemija uzrokovana koronavirusom (COVID-19) ima značajan utjecaj i na prehrambeni sektor.  Da bi se sačuvalo povjerenje potrošača da će hrana biti sigurna i dostupna neophodno je omogućiti neometano kretanje hrane duž prehrambenog lanca. Jedan od bitnih preduslova za uspješno prevladavanje pandemije COVID-19 je očuvanje zdravlja svih osoba zaposlenih u proizvodnji hrane i lancu opskrbe hranom. […]

Ostaci pesticida u hrani u EU i BiH u 2018. godini

14. Aprila 2020.

Evropska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) objavila je Izvještaj o ostacima pesticida u hrani u Evropskoj uniji u 2018. godini. Izvještaj se zasniva na podacima dobijenim  u sklopu službenih nacionalnih kontrolnih planova koje provode države članice EU, Island i Norveška i uključuje ciljano i nasumično uzrokovanje. U 2018. godini, od ukupno […]