Započeo proces registracije naziva zaštićenom oznakom za četiri prehrambena proizvoda

03/02/2020

Procedura registracije naziva prehrambenog proizvoda zaštićenom oznakom porijekla, odnosno zaštićenom oznakom geografskog porijekla u skladu sa odredbama Pravilnika o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode („Službeni glasnik BiH“, broj 90/18) pokrenuta je za četiri prehrambena proizvoda na osnovu zahtjeva podnesenih Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Radi se o sljedećim zahtjevima: Zahtjev za registraciju naziva […]

Epidemija izazvana novim koronavirusom 2019-nCoV

28/01/2020

Dana 31. decembra 2019. godine, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obavještena je, po hitnom postupku, o nekoliko zabilježenih slučajeva pneumonije u Gradu Vuhan, provincija Hubei, u Kini. Virus koji je pronađen nije odgovarao niti jednom do tada poznatom virusu, što je prouzrokovalo zabrinutost, jer kada se radi o novom virusu, nepoznati su efekti koje može imati […]

Studenti Pravnog fakulteta posjetili Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine

23/01/2020

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji pohađaju kolegij “Pravo zaštite potrošača”, predvođeni prof.dr. Markom Bevandom, posjetili su 22. januara 2020. godine Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Kroz prezentaciju i razgovor studenti su upoznati sa ulogom i nadležnostima Agencije u procesu zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini. Poseban je naglasak […]

Direktor Agencije prisustvovao svečanom otvaranju nove fabrike Sarajevskog kiseljaka

21/01/2020

Dr.sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Amela Isić, predsjednica Komisije za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini prisustvovali su 21. januara 2020. godine svečanosti otvaranja nove fabrike Sarajevskog kiseljaka koja je održana u Kreševu. Investicijom u izgradnju nove fabrike na površini od 30.000 m² […]

EFSA i ECDC: Salmonella najčešći uzročnik oboljenja uzrokovanih hranom u EU

15/01/2020

Salmonella je uzročnik svake treće epidemije povezane s hranom prijavljene u zemljama Evropske unije u 2018. godini. To je jedan od zaključaka godišnjeg izvještaja Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) koje sadrži informacije o trendovima i uzročnicima zoonoza. U 2018. godini, zemlje EU prijavile su 5 […]

Afrička kuga svinja: Rano otkrivanje ključno za suzbijanje bolesti

15/01/2020

U skladu sa zaključcima procjene rizika koju je provela Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA), unaprjeđenje nadzora, komunikacija i saradnja su ključni faktori za kontrolu širenja afričke kuge svinja u Evropi. Na zahtjev Evropske komisije, EFSA je provela procjenu rizika od širenja navedene bolesti na području Jugoistočne Evrope. Procijenjena je mogućnost širenja bolesti na području […]