Bruceloza – Kako spriječiti ovo oboljenje

23. Decembra 2014.

Izazivač je bakterija iz roda Brucellae pri čemu svih njeni šest genotipova inficira različite vrste životinja, koje su uglavnom prenosioci bolesti i veoma rijetko obolijevaju. Zaraza na ljude dolazi direktnim kontaktom živom životinjom ili konzumiranjem životinjskih proizvoda (termički neobrađeni mesni i mliječni proizvodi). Bolest je nespecifična i ukoliko se ne otkrije i ne liječi na […]

Zoonoze i veterinarsko javno zdravstvo

23. Decembra 2014.

One uključuju sve vrste uzročnika: bakterije, parazite, viruse i nekonvencionalne uzročnike. Bakterije Svake godine milioni ljudi oboli od zoonoza koje se prenose hranom kao što su Salmoneloza i Campylobakterioza koje uzrokuju groznicu, proljev, bolove u stomaku, slabost i mučninu. Ostale bakterijske zoonoze su: antraks, bruceloza, E. coli, leptospiroza, kuga, šigeloza i tularemija. Paraziti Cysticercozu / […]

Preporuke za sprječavanje trovanja hranom

23. Decembra 2014.

Higijena prilikom pripreme i konzumiranja hrane te njeno pravilno čuvanje jedini je način da bismo bili sigurni da je hrana zdravstveno ispravna te spriječili pojavu bolesti. Bakterije se brže razvijaju i razmnožavaju na nekim vrstama hrane nego na nekim drugim. Vrste hrane koje su podložne razvoju bakterija su: meso, perad, mliječni proizvodi, jaja, mesne prerađevine, […]

Izvještaj o reziduama pesticida u hrani u Evropskoj uniji

23. Decembra 2014.

U Izvještaju o reziduama pesticida u hrani u Evropskoj uniji je navedeno da je izvršena procjena izloženosti ostacima hemijskih tvari u hrani, te je zaključeno da isti nisu predstavljali dugoročni rizik za zdravlje potrošača. Evaluacija kratkotrajne izloženosti isključila je rizik za potrošače u 99,6 % uzoraka hrane koji su analizirani na prisustvo pesticida. U sklopu […]

EFSA objavila Izvještaj o rizicima porijeklom iz hrane neživotinjskog porijekla

23. Decembra 2014.

Prema objavljenim rezultatima, hrana životinjskog porijekla je i dalje izvor većine dokumentiranih i prijavljenih bolesti koje se prenose hranom (90%). Međutim, tokom promatranog perioda porastao je broj epidemija, pojedinačnih slučajeva oboljenja ljudi i hospitalizacija povezanih sa hranom neživotinjskog porijekla. Epidemije povezane sa hranom neživotinjskog porijekla imaju manje ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje u usporedbi s […]

Radionica o prikupljanju i analizi podataka u organizaciji EFSA-e

23. Decembra 2014.

U organizaciji Evropskog autoriteta za sigurnost hrane (European Food Safety Authority- EFSA) dana 19. i 20.09.2012. godine u Parmi, Republika Italija, održana je radionica čija je tema bila prikupljanje i analiza podataka o potrošnji hrane, hemijskim opasnostima, zoonozama, antimikrobiološkoj otpornosti i epidemijama čiji je put prenosa hrana. Na navedenoj radionici delegaciju Bosne i Hercegovine činili […]