U 2021. godini priznate četiri vode iz Bosne i Hercegovine

23/12/2021

XV. sjednica Komisije za priznavanje prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda u Bosni i Hercegovini održana je 21. decembra 2021. godine u Mostaru. Redovnim radom Komisije održan je kontinuitet procesa priznavanja prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda u Bosni i Hercegovini, a proizvođačima vode omogućena je konstantna podrška u postupku priznavanja prirodnih mineralnih, […]

Predstavljen Vodič za sigurno rukovanje hranom u ugostiteljstvu i avanturističkom turizmu

14/12/2021

Vodič za sigurno rukovanje hranom u ugostiteljstvu i avanturističkom turizmu, čiji je cilj osiguravanje adekvatnih zdravstvenih i sigurnosnih standarda za građane i posjetitoce Bosne i Hercegovine, predstavljen je 13. decembra 2021. godine, u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u Sarajevu. Vodič može služiti kao podsjetnik […]

Smjernice za označavanje datuma i srodne informacije o hrani: prvi dio (označavanje datuma)

07/12/2021

Na zahtjev Evropske komisije, Panel za biološke opasnosti (BIOHAZ) Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) pripremio je naučno mišljenje sa smjernicama za označavanje datuma i srodnih informacija o hrani. Smjernice su namijenjene subjektima u poslovanju s hranom,  a vezane su za implementaciju Uredbe (EU) 1169/2011 kao sastavnog dijela njihovih sistema upravljanja sigurnošću hrane (FSMS). Smjernice […]

EFSA: Rizik od širenja bakterija rezistentnih na antibiotike u transportu životinja

29/11/2021

Evropska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) započela je novu procjenu rizika od širenja bakterija rezistentnih na antibiotike tokom transporta životinja. Procjena, koja je pokrenuta na zahtjev Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Evropskog parlamenta, bit će usmjerena na rizik od širenja rezistentnih zoonotskih bakterija među peradi, svinjama i govedima […]

„Jesenska škola EFSA-e: Principi i praktični aspekti procjene rizika u oblasti sigurnosti hrane“

24/11/2021

Drugo izdanje „Jesenske škole“, koja je dio partnerske inicijative Evropske agencije za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) usmjerene na mlade eksperte i naučnike iz pretpristupnih zemalja, održano je 9. i 10. novembra 2021. godine. „Principi i praktični aspekti procjene rizika u oblasti sigurnosti hrane“ tema je ovogodišnjeg izdanja škole na kojem je učestvovalo […]

Posjeta studenata Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine

22/11/2021

Dana 16. novembra 2021. godine Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine posjetili su studenti Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, studijskog programa Sanitarno inžinjerstvo. Značaj ove posjete ogleda se u činjenici da studenti, u okviru nastavnog plana i programa, kroz različite predmete izučavaju oblast hrane, a naročito sigurnost hrane duž cjelokupnog prehrambenog lanca, baziran […]