Evropska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) započela je novu procjenu rizika od širenja bakterija rezistentnih na antibiotike tokom transporta životinja. Procjena, koja je pokrenuta na zahtjev Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Evropskog parlamenta, bit će usmjerena na rizik od širenja rezistentnih zoonotskih bakterija među peradi, svinjama i govedima […]
Vijesti
„Jesenska škola EFSA-e: Principi i praktični aspekti procjene rizika u oblasti sigurnosti hrane“
Drugo izdanje „Jesenske škole“, koja je dio partnerske inicijative Evropske agencije za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) usmjerene na mlade eksperte i naučnike iz pretpristupnih zemalja, održano je 9. i 10. novembra 2021. godine. „Principi i praktični aspekti procjene rizika u oblasti sigurnosti hrane“ tema je ovogodišnjeg izdanja škole na kojem je učestvovalo […]
Posjeta studenata Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine
Dana 16. novembra 2021. godine Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine posjetili su studenti Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, studijskog programa Sanitarno inžinjerstvo. Značaj ove posjete ogleda se u činjenici da studenti, u okviru nastavnog plana i programa, kroz različite predmete izučavaju oblast hrane, a naročito sigurnost hrane duž cjelokupnog prehrambenog lanca, baziran […]
FAO projekat u BiH: Jačanje administrativnog sistema za upravljanje i podršku zaštite oznake geografskog porijekla
Geografska oznaka (GO) je znak koji se koristi na proizvodima koji imaju određeno geografsko porijeklo i koji imaju kvalitet ili ugled koji su posljedica tog porijekla. Da bi mogao funkcionisati kao geografska oznaka, znak mora identifikovati proizvod s porijeklom na određenom mjestu. Osim toga, kvalitet, karakteristike ili ugled proizvoda trebali bi u velikoj mjeri zavisiti […]
Smjernice za analitičku kontrolu kvaliteta i postupke za validaciju metoda za analizu ostataka pesticida u hrani i hrani za životinje
S ciljem pružanja podrške laboratorijama uključenim u službenu kontrolu ostataka pesticida u hrani i hrani za životinje u Bosni i Hercegovini pripremljen je prijevod Smjernica za analitičku kontrolu kvaliteta i postupke za validaciju metoda za analizu ostataka pesticida u hrani i hrani za životinje. Smjernice su zasnovane na dokumentu Generalne direkcije za zdravlje i sigurnost […]
16. oktobar, Svjetski dan hrane
U povodu Svjetskog dana hrane, u saradnji s Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine organizovala je seminar na temu „Sigurnost hrane tokom pandemije COVID-19“, koji je održan 15. oktobra 2021. godine u Zenici. Seminaru su prisustvovali zdravstveni profesionalci iz oblasti javnog zdravstva, predstavnici nadležnih institucija i inspekcijskih […]