EU pomaže BiH u napretku sistema sigurnosti hrane po evropskim standardima

26/03/2021

Mostar, 26.03.2021. O  napretku od strane Evropske unije (EU) finansiranog twinning projekta “Podrška EU izgradnji kapaciteta i postepenom usklađivanju u sektoru sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini sa pravnom stečevinom EU” razgovarano je na 2. sastanku Upravnog odbora projekta održanom 16. marta 2021. Tim stručnjaka iz Litvanije, Italije i Mađarske, iako radeći na daljinu zbog […]

Covid-19 i sigurnost hrane: Preporuke potrošačima

18/03/2021

Shodno mišljenju Evropske agencije za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA), kao i nacionalnih nadležnih organa za sigurnost hrane u Evropi i svijetu, dosad nema dokaza da je hrana vjerovatni izvor ili put prenosa virusa koji je uzrokovao pandemiju koronavirusa COVID-19. S obzirom na svakodnevni kontakt sa hranom, mnogi potrošači zainteresovani su i za […]

Konferencija “ONE – Health, Environment, Society 2022”

15/03/2021

Prehrambeni sistemi nalaze se na raskršću mnogih izazova s kojima se danas suočavamo – od borbe protiv klimatskih promjena, preko zaustavljanja gubitaka do reduciranja otpada od hrane. Kao što je definisano ciljevima za održivu budućnost, koji su u centru Razvojnih ciljeva UN-a i „Green Deal-a“ Evropske komisije, suočavanje sa navedenim izazovima zahtijeva hitnu akciju. U […]

EFSA/ECDC: Broj oboljenja uzrokovanih bakterijama Campylobacter i Salmonella stabilan

11/03/2021

U skladu sa Izvještajem o zoonozama za 2019. godinu, koji su pripremili Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC),  broj prijavljenih slučajeva oboljenja ljudi uzrokovanih bakterijama Campylobacter i Salmonella u Evropi stabilan je u posljednjih pet godina. Od kampilobakterioze, najčešće prijavljivane gastrointestinalne bolesti u Evropskoj uniji od […]

Agencija podržava „Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini“

04/03/2021

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, podržat će, shodno svojim nadležnostima, „Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini“, te će aktivno učestvovati u implementaciji dijela projekta koji se odnosi na sigurnost hrane i proces certifikacije i promocije tradicionalnih bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda. O projektnim aktivnostima i mogućnostima saradnje s Američkom agencijom za međunarodni razvoj […]

Općina Konjic iskazala interes za registraciju oznaka prehrambenih proizvoda

05/02/2021

Dr.sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine bio je 3. februara 2021. godine u zvaničnoj posjeti Konjicu, te je tom prilikom održao radni sastanak s Osmanom Ćatićem, načelnikom Općine Konjic i saradnicima. Predstavnici Općine Konjic i Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic iskazali su interes za pokretanje procesa zaštite tradicionalnih prehrambenih proizvoda oznakama […]