Održan sastanak direktora Agencije i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

01/06/2020

Dr.sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, održao je 29. maja 2020. godine u Banja Luci sastanak sa prof.dr. Borisom Pašalićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske. Na sastanku je razgovarano o saradnji Agencije i Ministarstva u implementaciji zajedničkih aktivnosti čiji je cilj zaštita zdravlja i interesa potrošača. […]

FAO: 10 stvari koje subjekti u poslovanju s hranom trebaju znati o sigurnosti hrane i COVID-19

20/05/2020

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) na različite načine učestvuje u odgovoru na pandemiju COVID-19. FAO, između ostalog, pruža zemljama savjete o politikama iz svoje nadležnosti te priprema i dijeli smjernice i najbolje prakse iz oblasti sigurnosti hrane. U okviru navedenih aktivnosti pripremljen je i […]

Objavljena dva izvještaja o kumulativnoj procjeni rizika od ostataka pesticida u hrani

14/05/2020

Rizik za potrošače uslijed izloženosti ostacima pesticida u hrani trenutno se procjenjuje za svaku supstancu pojedinačno. Međutim, mnogi pesticidi imaju sličan efekt i njihov utjecaj na ljudsko zdravlje može biti veći u kombinaciji, nego individualno. Stoga je Evropska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) razvila metodologiju za provođenje kumulativne procjene rizika (Cumulative […]

EFSA: Tehnički izvještaj o izvorima podataka o bolestima životinja u Bosni i Hercegovini

08/05/2020

Mapiranje izvora podataka o bolestima životinja u zemljama Evropske unije i  pretpristupnim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu, jedna je od aktivnosti SIGMA projekta koji provodi Evropska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA). Više informacija o projektu možete pronaći ovdje. Cilj navedene aktivnosti je identifikacija nadležnih organa za upravljanje podacima o bolestima životinja […]

Antimikrobna rezistencija

28/04/2020

Antimikrobna rezistencija (AMR) predstavlja glavnu globalnu prijetnju koja povećava zabrinutost za zdravlje ljudi i životinja. Osim toga, antimikrobna rezistencija utječe na sigurnost hrane i sigurno snabdijevanje hranom, kao i na ekonomski prosperitet miliona porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Antimikrobna rezistencija odnosi se na sposobnost mikroorganizama da razviju otpornost na antimikrobna sredstva, kao što su antibiotici. Nastaje kao […]

FAO objavio publikaciju o utjecaju klimatskih promjena na sigurnost hrane

22/04/2020

U povodu 22. aprila, Dana planeta Zemlje koji je ove godine posvećen klimatskim promjenama, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) objavila je dokument pod nazivom „Climate change: Unpacking the burden on food safety“. Klimatske promjene uzrokuju nenadoknadivu štetu našem ekosistemu. Porast temperature, zagrijavanje i acidifikacija […]