EFSA: Poziv za prijavu na „Parma Summer School 2020“

4. Februara 2020.

Evropska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) objavila je poziv za prijavu kandidatima za učešće na „Parma Summer School 2020“. Radi se o ljetnoj školi koja će biti održana u periodu od  9.-11. juna 2020. godine u Parmi, Italija, u organizaciji EFSA-e, Više škole za hranu i nutricionizam Univerziteta u Parmi i […]

Započeo proces registracije naziva zaštićenom oznakom za četiri prehrambena proizvoda

3. Februara 2020.

Procedura registracije naziva prehrambenog proizvoda zaštićenom oznakom porijekla, odnosno zaštićenom oznakom geografskog porijekla u skladu sa odredbama Pravilnika o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode („Službeni glasnik BiH“, broj 90/18) pokrenuta je za četiri prehrambena proizvoda na osnovu zahtjeva podnesenih Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Radi se o sljedećim zahtjevima: Zahtjev za registraciju naziva […]

Epidemija izazvana novim koronavirusom 2019-nCoV

28. Januara 2020.

Dana 31. decembra 2019. godine, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obavještena je, po hitnom postupku, o nekoliko zabilježenih slučajeva pneumonije u Gradu Vuhan, provincija Hubei, u Kini. Virus koji je pronađen nije odgovarao niti jednom do tada poznatom virusu, što je prouzrokovalo zabrinutost, jer kada se radi o novom virusu, nepoznati su efekti koje može imati […]

Studenti Pravnog fakulteta posjetili Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine

23. Januara 2020.

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji pohađaju kolegij “Pravo zaštite potrošača”, predvođeni prof.dr. Markom Bevandom, posjetili su 22. januara 2020. godine Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Kroz prezentaciju i razgovor studenti su upoznati sa ulogom i nadležnostima Agencije u procesu zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini. Poseban je naglasak […]

Direktor Agencije prisustvovao svečanom otvaranju nove fabrike Sarajevskog kiseljaka

21. Januara 2020.

Dr.sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Amela Isić, predsjednica Komisije za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini prisustvovali su 21. januara 2020. godine svečanosti otvaranja nove fabrike Sarajevskog kiseljaka koja je održana u Kreševu. Investicijom u izgradnju nove fabrike na površini od 30.000 m² […]

EFSA i ECDC: Salmonella najčešći uzročnik oboljenja uzrokovanih hranom u EU

15. Januara 2020.

Salmonella je uzročnik svake treće epidemije povezane s hranom prijavljene u zemljama Evropske unije u 2018. godini. To je jedan od zaključaka godišnjeg izvještaja Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) koje sadrži informacije o trendovima i uzročnicima zoonoza. U 2018. godini, zemlje EU prijavile su 5 […]