Uz podršku projekta USAID/Sweden FARMA II pripremljene su „Tehničke smjernice i uputstva za uzorkovanje za kriterij higijene procesa za Campylobacter u trupovima brojlera“ koje su namijenjene za primjenu u objektima za klanje peradi odobrenim od nadležnih organa u skladu sa članom 7. Pravilnika o higijeni hrane („Službeni glasnik BiH“, broj 4/13). Evropska agencija za sigurnost […]
Vijesti
UN: Proglašen Svjetski dan sigurnosti hrane
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je na 73. zasjedanju održanom 20. decembra 2018. godine rezoluciju kojom se proglašava Svjetski dan sigurnosti hrane. Počevši od 2019. godine, 7. juna će svake godine biti dan posvećen promociji značaja sigurnosti hrane. Uspostavljanjem Svjetskog dana sigurnosti hrane Ujedinjene nacije žele usmjeriti globalnu pažnju na utjecaj nesigurne hrane na zdravlje […]
Održana TAIEX Radionica o implementaciji „higijenskog paketa“
TAIEX Radionica o implementaciji „higijenskog paketa“ na kojoj su učestvovali službenici nadležnih institucija u sistemu sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini održana je 18. i 19. decembra 2018. godine u Mostaru. Eksperti iz Austrije i Španije upoznali su predstavnike nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini s odredbama „higijenskog paketa“ i najboljim praksama EU koje se […]
Objavljen Pravilnik o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode
U „Službenom glasniku BiH“, broj 90/18 od 18. decembra 2018. godine objavljen je Pravilnik o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode koji je donesen na 157. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 7. novembra 2018. godine, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta Bosne […]
Smjernice za opisivanje različitih kategorija hrane iz Dijela E Priloga II. Pravilnika o prehrambenim aditivima
Kako bi se unaprijedila implementacija Pravilnika o prehrambenim aditivima („Službeni glasnik BiH“, broj 33/18), Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je u okviru projekta „Unaprjeđenje sistema sigurnosti hrane Bosne i Hercegovine“ pripremila „Smjernice za opisivanje različitih kategorija hrane iz Dijela E Priloga II. Pravilnika o prehrambenim aditivima“. Smjernice su primarno namijenjene subjektima u poslovanju […]
Javni poziv za prijavu tijela za ocjenjivanje usaglašenosti
Javni poziv za prijavu tijela za ocjenjivanje usaglašenosti za proizvode za zaštićene oznake porijekla, zaštićene oznake geografskog porijekla i garantirano tradicionalnog specijalitetaU „Službenom glasniku BiH“, broj 90/18, objavljen je Pravilnik o sistemima kvalitete za prehrambene proizvode, kojim se propisuje postupak zaštite oznaka porijekla i zaštite oznaka geografskog porijekla te postupak zaštite oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta […]