Prednosti registracije i zaštite prehrambenih proizvoda oznakama originalnosti, geografskog porijekla i tradicionalnog ugleda

17. Jula 2017.

Povećanje prepoznatljivosti proizvoda, sprječavanje neovlaštenog korištenja registrovanog naziva te postizanje veće tržišne cijene samo su neki od benefita koje proizvođačima prehrambenih proizvoda sa posebnim karakteristikama može donijeti registracija oznake originalnosti, geografskog porijekla i tradicionalnog ugleda hrane.  O ostalim prednostima koje ove oznake donose proizvođačima i geografskom području sa kojeg zaštićeni proizvodi potječu razgovarano je na […]

Prezentacija rezultata istraživanja kvaliteta soli na tržištu BiH za 2017. godinu

30. Juna 2017.

U organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) u Mostaru su 29. juna 2017. godine predstavljeni rezultati istraživanja kvaliteta soli na tržištu BiH za 2017. godinu koje je provedeno u 16 opština i gradova u Bosni i Hercegovini u periodu maj/juni 2017. godine. Na prezentaciju rezultata istraživanja […]

Trening o bazama podataka za procjenu rizika

30. Juna 2017.

U okviru EFSA Pretpristupnog programa 2015-2017 u prostorijama Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je 21. i 22. juna 2017. godine održan Trening o bazama podataka za procjenu rizika kojem su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Turske, Srbije i Crne Gore. Trening su vodili eksperti iz Španije, Elena Carrasco, Fernando Perez […]

Obuka o izgradnji kapaciteta za procjenu rizika u oblasti sigurnosti hrane i hrane za životinje i razvoju baze podataka o hemijskim kontaminantima

30. Juna 2017.

Obuka na temu „Izgradnja kapaciteta za procjenu rizika u oblasti sigurnosti hrane i hrane za životinje i razvoju baze podataka o hemijskim kontaminantima“ održana je u okviru Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II), u periodu od 20.- 22. juna 2017. godine u Mostaru. Obuka je bila namijenjena službenicima Agencije za sigurnost hrane Bosne i […]

Provedeno istraživanje kvaliteta soli na tržištu BiH za 2017. godinu

29. Juna 2017.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz finansijsku podršku UNICEF-a, provela je istraživanje kvaliteta soli na tržištu Bosne i Hercegovine za 2017. godinu. U sklopu istraživanja, na području 16 gradova i opština u Bosni i Hercegovini, uzeto je 260 uzoraka pakovanja soli za ljudsku ishranu, koja je podvrgnuta laboratorijskim analizama na fizičko-hemijske parametre (sadržaj […]

Održana obuka o prikupljanju podataka o konzumaciji hrane

14. Juna 2017.

Obuka o prikupljanju podataka o konzumaciji hrane, koju je Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine organizovala uz podršku projekta USAID/Sweden FARMA II, održana je u periodu od 6. – 8. juna 2017. godine u Mostaru. Cilj obuke na kojoj je predavač bila dr.sci Darja Sokolić, načelnica Odjela za upravljanje podacima i ishranu pri Hrvatskoj […]