Broj oboljenja ljudi uzrokovanih bakterijama Lysteria monocytogenes i Campylobacter spp. u porastu je i u 2014. godini, što predstavlja nastavak trenda započetog 2008. godine. To je glavni zaključak posljednjeg godišnjeg izvještaja o zoonozama i epidemijama bolesti koje se prenose hranom u Evropskoj uniji, koje su objavili Evropski autoritet za sigurnost hrane (EFSA) i Evropski centar […]
Vijesti
Primopredaja dužnosti direktora i zamjenika direktora Agencije
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 35. sjednici održanoj 15.12.2015. godine donijelo Rješenje o imenovanju direktora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj 100/15 od 29.12.2015. godine) i Rješenje o imenovanju zamjenika direktora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj 100/15 od 29.12.2015. godine) kojima je […]
Ispravka netočnog navoda o web stranici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine
Povodom netočnog navoda o ažuriranju web stranice Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine (www.fsa.gov.ba) objavljenog 16.12.2015. godine u informativnom programu, kao i na internet portalu N1 televizije pod naslovom „Bh. parlamentarci uče šta su internet, portal i e-mail“, u dijelu koji se odnosi na Agenciju za sigurnost hrane BiH, Agencija za sigurnost hrane Bosne […]
Ispravka netočnog navoda o web stranici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine
Povodom netočnog navoda o ažuriranju web stranice Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine (www.fsa.gov.ba) objavljenog 16.12.2015. godine u informativnom programu, kao i na internet portalu N1 televizije pod naslovom „Bh. parlamentarci uče šta su internet, portal i e-mail“, u dijelu koji se odnosi na Agenciju za sigurnost hrane BiH, Agencija za sigurnost hrane Bosne […]
WHO: „Procjena globalnog opterećenja od bolesti koje se prenose hranom“
Oko 30% svih smrtnih slučajeva uzrokovanih oboljenjima koja se prenose hranom zabilježeno je kod djece mlađe od pet godina, unatoč činjenici da ova populacija čini svega devet posto svjetske populacije. To je jedan od zaključaka Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organisation, WHO) navedenih u izvješću pod nazivom „Procjena globalnog opterećenja od bolesti koje se prenose hranom“, […]
EFSA ažurirala toksikološki profil glifosata
Europski autoritet za sigurnost hrane (EFSA) i države članice EU završili su ponovnu procjenu glifosata, kemijskog spoja koji se koristi u velikom broju pesticida. U izvješću se zaključuje kako nije vjerojatno da je glifosat kancerogen za ljude i predložene su nove sigurnosne mjere koje će postrožiti kontrolu ostataka glifosata u hrani. Europska komisija će koristiti […]