Na osnovu Pravilnika o ovlašćivanju panela za organoleptičku analizu djevičanskih maslinovih ulja („Službeni glasnik BiH,“ broj 74/14), pozivamo sva zainteresirana pravna lica da prijave panele koji će provoditi postupke službene provjere usklađenosti organoleptičkih svojstava djevičanskih maslinovih ulja prema odredbama Pravilnika o metodama analize maslinovog ulja („Službeni glasnik BiH“, broj 68/13). Zahtjev za ovlašćivanje službenih panela […]
Vijesti
Konferencija „Certifikacijom do uspjeha!“
U organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) 07. aprila 2021. godine održana je online konferencija „Certifikacijom do uspjeha! Stjecanje geografskih oznaka za poljoprivredne proizvode Bosne i Hercegovine“ na kojoj je učestvovalo više od 70 predstavnika udruženja proizvođača, subjekata u poslovanju s hranom, institucija i međunarodnih projekata. […]
Održan sastanak o izradi prijedloga izmjena i dopuna Zakona o hrani
U organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u Mostaru je 01. aprila 2021. godine održan sastanak na kojem je razgovarano o mogućnostima podrške radu Interresorne radne grupe za izradu prijedloga izmjene i dopune Zakona o hrani, Zakona o veterinarstvu i Zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju koju je formiralo Ministarstvo vanjske trgovine […]
EU pomaže BiH u napretku sistema sigurnosti hrane po evropskim standardima
Mostar, 26.03.2021. O napretku od strane Evropske unije (EU) finansiranog twinning projekta “Podrška EU izgradnji kapaciteta i postepenom usklađivanju u sektoru sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini sa pravnom stečevinom EU” razgovarano je na 2. sastanku Upravnog odbora projekta održanom 16. marta 2021. Tim stručnjaka iz Litvanije, Italije i Mađarske, iako radeći na daljinu zbog […]
Covid-19 i sigurnost hrane: Preporuke potrošačima
Shodno mišljenju Evropske agencije za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA), kao i nacionalnih nadležnih organa za sigurnost hrane u Evropi i svijetu, dosad nema dokaza da je hrana vjerovatni izvor ili put prenosa virusa koji je uzrokovao pandemiju koronavirusa COVID-19. S obzirom na svakodnevni kontakt sa hranom, mnogi potrošači zainteresovani su i za […]
Konferencija “ONE – Health, Environment, Society 2022”
Prehrambeni sistemi nalaze se na raskršću mnogih izazova s kojima se danas suočavamo – od borbe protiv klimatskih promjena, preko zaustavljanja gubitaka do reduciranja otpada od hrane. Kao što je definisano ciljevima za održivu budućnost, koji su u centru Razvojnih ciljeva UN-a i „Green Deal-a“ Evropske komisije, suočavanje sa navedenim izazovima zahtijeva hitnu akciju. U […]