Konferencija “ONE – Health, Environment, Society 2022”

15. Marta 2021.

Prehrambeni sistemi nalaze se na raskršću mnogih izazova s kojima se danas suočavamo – od borbe protiv klimatskih promjena, preko zaustavljanja gubitaka do reduciranja otpada od hrane. Kao što je definisano ciljevima za održivu budućnost, koji su u centru Razvojnih ciljeva UN-a i „Green Deal-a“ Evropske komisije, suočavanje sa navedenim izazovima zahtijeva hitnu akciju. U […]

EFSA/ECDC: Broj oboljenja uzrokovanih bakterijama Campylobacter i Salmonella stabilan

11. Marta 2021.

U skladu sa Izvještajem o zoonozama za 2019. godinu, koji su pripremili Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC),  broj prijavljenih slučajeva oboljenja ljudi uzrokovanih bakterijama Campylobacter i Salmonella u Evropi stabilan je u posljednjih pet godina. Od kampilobakterioze, najčešće prijavljivane gastrointestinalne bolesti u Evropskoj uniji od […]

Agencija podržava „Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini“

4. Marta 2021.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, podržat će, shodno svojim nadležnostima, „Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini“, te će aktivno učestvovati u implementaciji dijela projekta koji se odnosi na sigurnost hrane i proces certifikacije i promocije tradicionalnih bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda. O projektnim aktivnostima i mogućnostima saradnje s Američkom agencijom za međunarodni razvoj […]

Općina Konjic iskazala interes za registraciju oznaka prehrambenih proizvoda

5. Februara 2021.

Dr.sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine bio je 3. februara 2021. godine u zvaničnoj posjeti Konjicu, te je tom prilikom održao radni sastanak s Osmanom Ćatićem, načelnikom Općine Konjic i saradnicima. Predstavnici Općine Konjic i Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic iskazali su interes za pokretanje procesa zaštite tradicionalnih prehrambenih proizvoda oznakama […]

Početna konferencija projekta „FoodSafety4EU“

1. Februara 2021.

Početna konferencija projekta „FoodSafety4EU“ u kojem učestvuje i Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine održana je 29. januara 2021. godine. Radi se o prvom odobrenom projektu iz programa Evropske komisije pod nazivom „Podrška sistemima sigurnosti hrane budućnosti“. Ukupna finansijska vrijednost projekta je 3 miliona eura, a koordinatori projekta su Nacionalno istraživačko vijeće Italije (National […]

ZENODO: Objavljeni rezultati monitoringa ostataka pesticida i veterinarsko-medicinskih proizvoda u BiH

27. Januara 2021.

Rezultati Monitoringa ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla u Bosni i Hercegovini za 2017. i 2018. godinu, te rezultati Monitoringa ostataka veterinarsko-medicinskih proizvoda i drugih supstanci kod živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla u BiH za 2018. godinu objavljeni su na digitalnom repozitoriju Zenodo (https://zenodo.org). Radi se o podacima koje je […]